Talibani odgovorni za dio napada u Pakistanu

U napadu na procesiju šiitskih muslimana u Rawalpindiju poginule su 23 osobe, a 62 su ranjene (AFP)

Talibani su u četvrtak preuzeli odgovornost za većinu napada u kojima je prethodnog dana poginulo najmanje 35 osoba, a više desetaka ih je ranjeno u cijelom Pakistanu, koji je domaćin samita osam muslimanskih nacija.

Pakistanski talibani glavni su krivci za iznimno pogibeljan niz napada, većinom samoubilačkih, u kojima je poginulo više od 5.200 osoba u cijeloj državi od ljeta 2007. godine.

Napadi su većinom bili usmjereni na simbole državne vlasti, ali njihova su meta, također, bili i šiiti.

U srijedu je eksplodirao niz bombi od kojih je jedna usmjerena na procesiju šiitskih muslimana, pri čemu su poginule 23 osobe, a 62 ih je ranjeno u Rawalpindiju, velikom gradu nedaleko od glavnog grada Islamabada, koji od četvrtka ugošćuje samit lidera grupe D8, među kojima Irana i Turske.

Bio je to napad sa najviše žrtava od juna u Pakistanu i najkrvaviji od februara na šiitsku manjinu koja predstavlja manje od 20 posto stanovništva te države od 180 miliona stanovnika.

Lokalna pobuna

Napadi su se odvijali i u Quetti, središtu nestabilne pokrajine Baluchistan, zahvaćene sukobom povezanim s lokalnom pobunom, kao i u Banuu i Shangli, na sjeverozapadu države, blizu afganistanske granice, te u Karachiju, gradu na jugu Pakistana.

U tim je napadima ukupno poginulo 35 osoba.

„Preuzimamo odgovornost za sve te napade osim onog u Quetti“, izjavio je Ehsanulah Ehsan, glasnogovornik Tehrik-e-Taliban Pakistan, pakistanskog talibanskog pokreta, organizacije utemeljene 2007. u borbi protiv pakistanske vlasti.

Izvor: Agencije