Talibani otrovali policajce i civile

Najmanje 17 ljudi, među kojima 11 policajaca, ubijeno je tokom napada talibana u pokrajini Ghazni, u središtu Afganistana, rekli su u srijedu lokalni dužnosnici.

Još nisu poznati detalji napada, koji je izveden prije zore na kontrolni punkt afganistanske policije u okrugu Andar, ali je zamjenik provincijskog guvernera Abdul Jamhe Jamhe kazao da su talibani otrovali ljude prisutne na kontrolnom punktu, a zatim izveli napad.

“Prema prvim informacijama, prvo su ih otrovali, a zatim na njih pucali, ali sačekat ćemo konačni izvještaj našeg istražnog tima”, rekao je šef državne policije Alishah Ahmadzai.

Napad na vojni autobus

Provincijski guverner Musa Khan Akbarzada rekao je da je među žrtvama 11 policajaca koje podržava Vlada, te šestero njihovih prijatelja civila.

Reporterka Al Jazeere Sue Turton, koja se javila iz Kabula, rekla je da su uhapšena dvojica muškaraca za koje policija vjeruje da su otrovali i ubili ljude na kontrolnom punktu.

Afganistanski talibani preuzeli su odgovornost za taj novi napad na afganistanske snage sigurnosti, koje će preuzeti dužnost od zapadnih vojnika nakon završetka NATO-ove misije 2014.

Također srijedu, u samoubilačkom napadu talibana na vojni autobus u Kabulu, ranjeno je 10 ljudi, prema procjeni mjesnih vlasti.

Izvori: Al Jazeera i agencije