Talibani podigli svoju zastavu u centru Kunduza

Talibani, koji su ušli u afganistanski grad Kunduz su okačili svoju bijelu zastavu na centralnom trgu tog grada, kazali su svjedoci i sigurnosni zvaničnici, prenosi Reuters.

Stotine talibanskih boraca pokrenule su novu ofanzivu na Kunduz u Afganistanu te ušle u ovaj grad na sjeveru zemlje iz tri različita pravca, rekli su izvori za Al Jazeeru.

Prve informacije govore da je do sada poginulo 50 osoba, među kojima i civili. 

Kunduz je pod blokadom od ponedjeljka dok se sigurnosne snage pokušavaju boriti sa talibanima, izvještava iz Kabula Abdullah Shahood.

Reporter Al Jazeere javlja i da su ceste prema gradu blokirane te da su talibani opkolili neke policijske stanice u Kunduzu.

Postoje izvještaji da je zgrada Vijeća provincije Kunduz opkoljena. 

Mohammad Yusouf Ayubi, šef ovog vijeća, rekao je za AP da su stanovnici grada “veoma zabrinuti” zbog situacije. 

“Talibani pokušavaju preuzeti kontrolu nad Kunduzom i zato su pokrenuli napade iz različitih pravaca, koristeći svu svoju snagu”, rekao je. 

Talibanski borci pretražuju kuće

Kako su za agenciju Reuters rekli policijski izvori i glasnogovornik talibana, naoružani borci preuzeli su kontrolu i nad bolnicom sa 200 kreveta.

Moein Marastial, bivši parlamentarac iz Kunduza, rekao je za Al Jazeeru da je univerzitet također pod kontrolom talibana. 

Dodao je i da su talibani dobili podršku stanovnika, koji su bili nezadovoljni zbog korupcije lokalne vlade. 

Gradske ulice su napuštene, a stanovnici su se zatvorili u svojim domovima. 

“Situacija je veoma loša. Borbe su zaista žestoke na jugoistoku grada”, kazao je uposlenik jedne zapadne nevladine organizacije za AFP, pod uvjetom anonimnosti. 

Prema navodima Al Jazeerinih izvora, talibanski borci navodno pretražuju kuće, tragajući za vladinim zvaničnicima. 

Borci su navodno blokirali ceste koje vode do aerodroma i bolnice kako bi spriječili civile da bježe iz grada. 

Dodatne vladine snage angažirane su na tom području, ali nisu uspjele ući u grad, rečeno je Al Jazeeri iz Vlade.

Bez saveznika iz NATO-a

Ovo je drugi napad ove godine u kojem su talibani zaprijetili da će preuzeti Kunduz, koji je glavni grad istoimene provincije.

U ovoj provinciji česti su sukobi, a tri distrikta su pod kontrolom talibana.

Pad Kunduza bio bi težak udarac za predsjednika Ashrafa Ghanija koji je nakon što je izabran 2014. obećao vratiti mir u zemlju, u kojoj 30 godina bijesne sukobi, prenose agencije.

Zadatak mu je tim teži što su afganistanske snage prvi put same na prvoj liniji odbrane od talibana otkako su saveznici iz NATO-a završili borbenu misiju u zemlji u decembru 2014.

Bez obzira na težak unutrašnji sukob koji je nastao smrću njihova vođe mule Omara, talibani i dalje redovno izvode atentate i sukobljavaju se s vojskom i policijom u cijeloj zemlji.

Izvor: Al Jazeera i agencije