Talibani pokušali zauzeti Ghazni, deseci mrtvih

Kako se navodi, u borbama je povrijeđeno najmanje 20 osoba (Reuters)

Naoružani talibanski borci napali su grad Ghazni u centralnom Afganistanu, pucajući na kuće i prodavnice i preuzeli kontrolu u nekim dijelovima centra grada, pri čemu je smrtno stradalo najmanje 14 vojnika i 39 boraca talibana, saopćili su zvaničnici.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Afganistana je kazao da je vojska podržala policiju, te da je grad sada pod njihovom kontrolom.

Napad na strateški grad koji se nalazi na glavnom putu između Kabula i južnog Afganistana predstavlja demonstraciju snage u trenutku kada su sve jače spekulacije o mogućem prekidu vatre tokom predstojećeg Kurban-bajrama, prenosi Reuters.

Talibani ispaljivali rakete

Sukobi između vladinih snaga i talibana počeo je oko dva sata ujutru, po lokalnom vremenu, i primorao zvaničnike da zatvore autoput koji povezuje Kabul i sjeveroistok zemlje.

“Talibani su ispalili rakete blizu stambene i poslovne četvrti. Već osam sati pucnjava ne prestaje”, rekao je viši zvaničnik u Ghazni i dodao da je opasno za ljude da izlaze iz svojih kuća.

Glasnogovrnik talibana izjavio je da su oni preuzeli dijelove grada i da su mnogi poginuli.

Agencija AP prenosi da je u sukobu ubijeno najmanje 14 vojnika.

Kako se navodi, povrijeđeno je najmanje 20 osoba, a primijećen je i određeni broj talibanskih boraca koji su ubijeni u sukobu, a čija tela se još nalaze na ulicama.

Izvor: Agencije