Talibani poručili ‘američkim okupatorima’ da napuste Afganistan

Spas Afganistana leži u odlasku 'američkih i ostalih okupatorskih snaga', poručuju talibani (EPA)

Talibani su “američkim okupatorima” poručili da napuste Afganistan, u saopćenju kojim su obilježili završetak mjeseca ramazana, uvjeravajući stanovnike u svijetlu budućnost pod islamskom vlašću, te tvrde da su već oslobodili “ogromne” dijelove zemlje.

Objavljujući neočekivano trodnevno primirje tokom Ramazanskog bajrama, osim protiv stranih snaga, talibani su, također, odbacili američko preseljenje svoje ambasade iz Tel Aviva u Jerusalem, koje “islam i dalje izlaže apsolutnoj mržnji američkih dužnosnika”.

Talibanski vođa, šeik Haibatullah Akhundzada, rekao je u saopćenju da spas Afganistana leži u odlasku “američkih i ostalih okupatorskih snaga” te je ponovio poziv na pregovore sa Sjedinjenim Američkim Državama, prenosi Hina.

‘Narod čeka svijetla budućnost’

“Ako američki dužnosnici istinski vjeruju u miran kraj afganistanskog zapleta, tada se moraju direktno predstaviti za pregovaračkim stolom”, kazao je Akhundzada.

“Također uvjeravamo naš narod u svijetlu budućnost za našu zemlju, koju će pratiti mir i napredak, uz Božju volju”, dodao je.

“Američki okupatori nisu odustali od okrutnosti kako bi pokorili naš narod. Bombardiraju nam sela, gradove, džamije, vjerske škole, ubijaju nedužne civile, prisiljavaju na preseljenje, a hiljade Afganistanaca podvrgavaju nezamislivoj torturi u zatvorima”, rekao je Akhundzada.

Izvor: Agencije