Talibani tvrde da su ponovno zauzeli Kunduz

Talibani su navodno povratili kontrolu nad Kunduzom, gradom na sjeveru Afganistana, nakon nekoliko dana žestokih borbi protiv afganistanskih snaga podržanih američkim zračnim udarima, saznaje Al Jazeera.

Ranije u nedjelju su državne snage, koje pokušavaju da povrate kontrolu nad gradom, saopćile da su ostvarilie napredak, ali se čini da je on bio kratkotrajan.

Al Jazeerin novinar Qais Azimy javlja iz Puli Khumrija, grada južno od Kunduza, da su talibani oko 13 sati po srednjoevropskom vremenu pokrenuli protunapade te natjerali državne snage na povlačenje iz područja u kojim su ranije napredovali.

“Ovdje je veoma krhka situacija. Afganistanski zvaničnici snaga sigurnosti nam kažu da trpe zbog nedostatka vodstva i koordinacije”, javio je novinar Al Jazeere.

Čak i uz raspoređivanje 7.000 vojnika, vlasti još nisu u stanju da povrate kontrolu nad strateškim gradom, javlja Azimy.

U velikom udarcu za Vladu predsjednika Ashrafa Ghanija, talibani su u ponedjeljak pokrenuli napade i zauzeli Kunduz.

“Kažu nam da se kreću polako, jer tvrde da se talibanski borci kriju u stambenim područjima. Kažu da žele da izbjegnu civilne žrtve, tako da pretražuju svaki dom”.

Stanovnik Kunduza, koji je upravo pobjegao u grad Puli Khumri, također je Al Jazeeri potvrdio da su talibani zauzeli domove civila te da ne dozvoljavaju stanovnicima da odu.

Odlazak MSF-a

Humanitarna organizacija Ljekari bez granica (MSF) povukla se u nedjelju iz bolnice iz sjevernog afganistanskog grada Kunduz, poslije zračnih udara u kojima je bilo mnogo žrtava, saopćeno je ranije iz te organizacije.

Direktorica službe za odnose s medijima Kate Stegeman rekla je da neki od zaposlenih iz napadnute i uništene bolnice u Kunduzu sada rade u drugim zdravstvenim ustanovama u istom gradu, gdje se i dalje vode borbe, prenijela je agencija AP.

Istraga o bombardiranju bolnice se nastavlja nakon što je u subotu poginulo najmanje 19 ljudi, uključujući 12 članova osoblja MSF-a i sedam pacijenta od kojih četvoro djece uz brojne povrijeđene.

Organizacija MSF je nedvosmisleno okrivila Sjedinjene Američke Države i njihove zračne udare za žrtve, iako afganistanski zvaničnici navode da je “helikopter uzvratio vatru talibanskim borcima koji su se skrivali u objektu”.

Iz te humanitarne organizacije demantirali su da su se talibanski borci, iz njihovog objekta, borili protiv afganistanskih i NATO snaga, dodaje Reuters.

Također tvrde da je bombardiranje trajalo “više od pola sata” pošto su afganistansku i američku vojsku obavijestili o napadu na svoju bolnicu.

NATO je priznao da je u jednom američkom zračnom udaru “možda pričinjena kolateralna šteta u obližnjem medicinskom centru”.

Istraga o udarima

Američki ministar odbrane Ash Carter rekao je da se vodi “sveobuhvatna istraga” o bombardiranju bolnice MSF-a u Kunduzu, ali nije potvrdio da su ga izvele američke snage.

On je istakao u saopćenju da su “američke snage uz podršku afganistanskih sigurnosnih snaga djelovale u blizini, kao i talibani”.

Američki predsjednik Barack Obama izrazio je “najdublje saučešće” i čeka rezultate pune istrage u vezi sa zračnim udarima na bolnicu u Kunduzu, prenose mediji.

Obama je izrazio najdublje saučešće i naveo da očekuje “puno pobrojavanje činjenica” te da će “onda donijeti definitivnu odluku”.

Carter je kazao da se istraga vodi “u saradnji s afganistanskom vladom” i da će Sjedinjene Američke Države “nastaviti saradnju s afganistanskim partnerima kako bi pokušali zaustaviti sukobe u Kunduzu i u okolini”.

Talibani su zauzeli Kunduz prošlog ponedjeljka, ali su se, u međuvremenu, povukli iz većeg dijela grada zbog kontranapada zvaničnog Kabula, prenosi Tanjug.

Sporadične bitke su nastavljene pošto afganistanske sigurnosne snage pokušavaju da “očiste” preostale “džepove” pobunjenika.

Izvor: Al Jazeera i agencije