Talibani žele direktne pregovore sa SAD-om u Dohi

Talibani su prije dvije sedmice spomenuli mogućnost direktnih pregovora sa SAD-om (EPA)

Afganistanski talibani pozvali su Sjedinjene Američke Države na direktne pregovore, predlažući da se razgovori održe u njihovom političkom birou u Kataru.

Viši talibanski zvaničnik, stacioniran u Dohi, rekao je Al Jazeeri da je grupa pozvala američke zvaničnike da dođu u njihov politički biro u Kataru kako bi razgovarali o “mirovnom rješenju” za okončanje krvoprolića u Afganistanu.

Njegovi komentari uslijedili su nakon što su lokalni mediji u Kabulu izvijestili da je Vlada Afganistana razgovarala s katarskim vlastima o zatvaranju talibanskog ureda u Dohi.

Medijski izvještaji citirali su zvaničnika Vlade koji je o uredu u Dohi rekao da “nema pozitivnih posljedica kad je u pitanju olakšavanje mirovnih pregovora”.

U deklamovanom upozorenju upućenom Vladi Afganistana talibanski zvaničnik rekao je da će najavljeno zatvaranje ureda u Dohi umanjiti napore grupe u vezi s razgovorima.

Dodao je da je odlazak preostalih američkih vojnih snaga iz Afganistana preduvjet za otvaranje pregovora.

Uvjeriti Trumpa da pregovara

“Mi se borimo za oslobođenje zemlje”, rekao je.

“To nije borba za vlast. Kako borba za slobodu može biti smislena bez potpunog odlaska stranih snaga iz zemlje?”, dodaje.

“Budući da samo Sjedinjene Američke Države mogu donijeti i provesti odluku o povlačenju stranih snaga iz Afganistana, neophodno je upravo s njima voditi direktne pregovore”, kaže.

“Tokom druge faze možemo sjesti i s Vladom Afganistana i pregovarati o svim drugim pitanjima”, dodao je.

Talibani su prije dvije sedmice spomenuli mogućnost direktnih pregovora sa SAD-om, s time da je grupa objavila pismo pozivajući Amerikance i “kongresmene koji zagovaraju mir” da uvjere američkog predsjednika Donalda Trumpa da pregovara.

Prateći događaje, afganistanski zvaničnici rekli su da bi talibani trebali održati pregovore s Vladom u Kabulu dodajući da su se spremni sastati s vođama pokreta bilo gdje.

Izvor: Al Jazeera