Tarawneh mandatar za sastav jordanske vlade

Fayez Tarawneh bio je premijer nekoliko mjeseci u periodu 1998-1999 (AFP)

Jordanski kralj Abdullah II odredio je za mandatara za sastav nove vlade bivšeg premijera Fayeza Tarawneha (63), nakon iznenadne ostavke Awna al- Khasawneha (62), javila je zvanična jordanska agencija Petra.

Tarawneh je studirao u Sjedinjenim Američkim Državama i bio je premijer nekoliko mjeseci u periodu 1998-1999, prenosi italijanska agencija Ansa.

Jordanski premijer Awn al-Khasawneh podnio je ranije u četvrtak neočekivanu ostavku, a kralj Abdullah II je tu ostavku prihvatio, javili su u četvrtak mediji.

Neimenovani jordanski funkcioner je rekao da još uvijek nema objašnjenja za ovaj neočekivani čin.

Al-Khasawneh je stupio na dužnost 17. oktobra, obećavši da će ubrzati neophodne reforme kako bi omogućio održavanje parlamentarnih izbora, a jordanski građani dobili veći politički utjecaj.

Politički analitičar Labib Kamhawi rekao je da ova iznenadna ostavka “predstavlja dodatni pritisak na kralja i da će ga prisiliti na reforme”.

Povećana napetost

“Doći će do povećane napetosti između palate i narodnih pokreta koji traže reforme”, kazao je Kamhawi. “Jasno je da je al-Khasawneh podnio ostavku zbog razilaženja s kraljem oko procesa reforme.”

Liberal Al-Khasawneh (61) poznat je kao političar bez afera.

Nekoliko godina radio je kao sudija u Međunarodnom sudu pravde u Hagu.

Bivši premijer imao je korektan odnos s opozicijom, uključujući moćno Muslimansko bratstvo, najveći opozicioni pokret u zemlji.

Jordanski ogranak Muslimanskog bratstva bio je na čelu protesta u kojima je traženo šire učešće javnosti u donošenju političkih odluka.

Izvor: Agencije