Tariq Ramadan pred francuskim sudom zbog optužbi za silovanje

Ramadan je švicarski državljanin, a optužbe koje su u javnosti iznesene ranije je odbacio (Reuters)

Tarik Ramadan pojavio se pred francuskim istražnim sudijom u petak, nakon što je ovaj prominentni islamski učenjak uhapšen ranije ove sedmice pod optužbom za silovanje.

Ramadan, profesor islamskih studija na Oxfordu, zadržan je u Francuskoj u srijedu, u okviru preliminarne istrage o optužbama koje je on izričito negirao.

Agencije AFP, AP i Reuters izvijestile su kasno u petak da je protiv Ramadana podignuta optužnica za silovanje, u vezi dva odvojena incidenta koji su se navodno desili 2009. i 2012. godine.

Agencije su citirale neimenovani sudski izvor. Al Jazeera ne može nezavisno potvrditi ovu informaciju.

U međuvremenu, iz Ureda pariškog tužitelja zatraženo je da Ramadan bude stavljen u predistražni pritvor, saznaje francuski list Le Monde iz sudskih izvora.

Prekinuta predavanja

Ramadan je švicarski državljanin, a optužbe koje su u javnosti iznesene ranije je odbacio.

Reuters je ranije naveo da je otvorena preliminarna istraga nakon što su podnesene dvije prijave. Ukoliko večerašnji navodi agencija budu potvrđeni, preliminarna istraga će biti pretvorena u punu, otvorenu istragu u kojoj će francuske vlasti utvrditi treba li Ramadanu suditi.

Ramadan je poznat širom svijeta, a unuk je osnivača pokreta Muslimanska braća Hassana al-Bannae.

On je zbog optužbi privremeno prekinuo predavanja na Oxfordu prošle godine, nakon što su podnesene prijave u Francuskoj.

Nakon toga podnio je tužbu za klevetu protiv Henda Ayari, jedne od žena koje su ga optužile.

Izvor: Agencije