Tatari u Poljskoj čuvaju tradiciju muslimana 600 godina

Na tromeđi Poljske, Litve i Bjelorusije još od 14. stoljeća žive Tatari, koji su se naselili tijekom Džingis-kanovih pohoda u Europi. Ta zajednica broji svega 3.000 do 5.000 ljudi. Mnogi mladi Tatari sada napuštaju svoja sela u potrazi za poslom u većim gradovima.

Janusz Jahja Aleksandrowicz je imam, odnosno vjerski lider u jednoj džamiji na sjeveroistoku Poljske, u Bialystoku. Jedan je od rijetkih poljskih Tatara koji ima vjersko obrazovanje. Zato sada nastoji očuvati religiju i kulturu te drevne zajednice s Dalekog istoka.

“Prema prvim pisanim tragovima, Tatari u Poljskoj žive duže od 600 godina. Oni nisu došli kao naseljenici, već kao vojnici Džingis-kana, koji su tada osvajali Europu. Pružali su vojne usluge poljskom kralju, ali bilo je problema s pitanjem lojalnosti. Nakon što su dobili državljanstvo u 18. stoljeću, i to se promijenilo”, kaže Aleksandrowicz.

Na tromeđi Poljske, Litve i Bjelorusije

U 14. stoljeću Tatari su se naselili na tromeđi između Poljske, Litve i Bjelorusije. Tu su ostali do danas. Njihova izoliranost i udaljenost od najbližih gradova omogućila im je da opstanu i očuvaju svoju kulturu i običaje, ali ne i jezik.

“Većina Tatara u Poljskoj danas živi u selima poput ovog, koje je od granice s Bjelorusijom udaljeno svega 10 kilometara. Međutim, proteklih godina sve veći broj mladih Tatara napušta sela i seli se u gradove, u potrazi za poslom i boljim životom”, izvještava reporter Al Jazeere, Harun Karčić.

To zabrinjava vođu ove male etničke zajednice, koji kaže da je blizu 40 posto mladih Tatara napustilo Poljsku proteklih godina. Neki od njih potom sklapaju brakove s osobama izvan njihove zajednice i rijetko se vraćaju u sela.

“Nakon pada komunizma, sve te političke izmjene utjecale su i na poljske Tatare. Imali su i dobre, ali i loše posljedice. Demokracija ima svoje pozitivne i negativne strane. Naprimjer, otvaranje granica je negativno utjecalo na našu tatarsku zajednicu, jer su mnogi mladi počeli napuštati sela i seliti u druga mjesta Europske unije. To je destabiliziralo našu zajednicu”, kaže tatarski muftija Tomasz Miskiewicz.

Dobro integrirana zajednica

Za razliku od novopristiglih azijskih i afričkih migranata u ovoj zemlji, poljski Tatari se smatraju vrlo lojalnom i dobro integriranom zajednicom. Neki su na njih ukazivali kao na model za europske muslimane.

“U Poljskoj su Tatari viđeni kao model muslimanske zajednice. Na njih se gleda kao na ljude koji se ne razlikuju od ostatka poljskog društva, ni po odijevanju, ni po ponašanju. Oni piju vodku i jedu svinjetinu, oni su naši muslimani”, objašnjava novinar Jerzy Haszczynski.

Diljem zemlje živi između 3.000 do 5.000 Tatara. Njihove udruge sada rade na novim projektima na očuvanju svoje tradicije i običaja.

Poticaj su dobili i od Europske unije. Nadaju se da će uspjeti poništiti negativni trend odlaska mladih i očuvati svoju zajednicu.

Izvor: Al Jazeera