TAZ: Opasna igra Zagreba u BiH

Premijer i predsjednica Hrvatske već mjesecima pokušavaju u Briselu temu 'ugnjetavanih Hrvata' staviti na dnevni red, piše TAZ (EPA)

Njemački list Die Tageszeitung objavio je članak o “petljanju” Hrvatske u Bosni i Hercegovini pod naslovom “Opasna igra Zagreba”, u kojem se ističe da politika zvaničnog Zagreba zapravo šteti bosanskohercegovačkim Hrvatima, prenosi index.hr.

“Hrvati u Bosni i Hercegovini imaju u susjednoj Hrvatskoj najprominentnije zagovornike. Premijer Andrej Plenković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović već mjesecima pokušavaju u Briselu temu navodno ‘ugnjetavanih Hrvata’ staviti na dnevni red”, piše TAZ i dodaje kako se tvrdi da su bosanskohercegovački Hrvati, kao jedan od tri konstitutivna naroda Bosni i Hercegovini, ugroženi i da se “moraju boriti za očuvanje svog identiteta”.

Navodi se da “vladajuća Hrvatska demokratska zajednica [u Hrvatakoj] i njena filijala u Bosni i Hercegovini traže promjenu izbornog zakona u Bosne i Hercepovine, jer se HDZ BiH osjeća diskriminirano što u [entitetu] Federaciji Bosne i Hercegovine svi njeni građani, uključujući i Bošnjake, mogu birati člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz hrvatskog naroda.

Diplomatska ofanziva u EU

Na taj način, navodi list, Hrvate sada u tročlanom bh. Predsjedništvu predstavlja “lijevo-liberalni Željko Komšić”, dok je izbore izgubio “glavni kandidat nacionalističke desnice Dragan Čović”, predsjednik HDZ-a BiH.

Zbog toga je Hrvatska “počela diplomatsku ofanzivu u Evropskoj uniji”, a dio toga je i zagovaranje trećeg entiteta, što je ideja koja ugrožava opstojnost Bosne i Hercegovine”.

TAZ piše da uspostavu trećeg entiteta u Bosni i Hercegovini najviše podržavaju “konzervativni i desno-radikalni političari u Hrvatskoj” te da se ta ideja temelji na “paradržavi Herceg-Bosni”, čije je “rukovodstvo u Hagu osuđeno za ratne zločine i etničko čišćenje”.

Zbog toga se mnogi ljudi u Bosni i Hercegovini “plaše da Hrvatska, kao i Srbija, teži teritorijalnoj podjeli njihove države” te se napominje kako se HDZ sve više razvija u radikalno desnu političku snagu, koja podržava i rehabilitaciju “fašističkih ustaša iz Drugog svjetskog rata”.

“Hrvatska desnica se osjeća kao da je u naletu, jer članstvo Hrvatske u EU može koristiti za podršku nacionalističkim snagama u Bosni i Hercegovini”, piše njemački list, dodajući da za to može računati na razumijevanje u Mađarskoj i Poljskoj.

Izvor: Agencije