Ted Cruz odbio podržati Donalda Trumpa

Napori da se osigura jedinstvo Republikanske stranke su za sada propali. Treće noći konvencije okupljenima su se obratili bivši rivali Donalda Trumpa koji ga sada podržavaju. Ipak, senator Ted Cruz odbio je to neposredno učiniti.

Podjele u Republikanskoj stranci nikada nisu bile dublje. Svi su s nestrpljenjem očekivali obraćanje Teda Cruza. Senator iz Texasa bio je posljednji Trumpov takmac u predizborima. Masa ga je gromoglasno pozdravila kada je izašao na binu. Ipak, Cruz nije baš hvalio pobjednika.

“Želim čestitati Donaldu Trumpu na osvajanju nominacije”, rekao je Ted Cruz.

Pozvao je prisutne da u novembru izađu na izbore, ali ne i da glasaju za Trumpa.

“Izađite na izbore i glasajte savjesno. Dajte svoj glas onome za koga smatrate da će braniti našu slobodu i ko će poštovati Ustav”, kazao je Cruz. 

Kako je postajalo jasno da neće podržati Trumpa, delegati su počeli negodovati. Na kraju obraćanja, Cruz je gotovo izviždan.

Trumpov govor

„Republikanci su podijeljeni kada je riječ o Donaldu Trumpu. Duboke podjele će izaći na vidjelo, ako Trump izgubi izbore. Doći će do tenzija između Teda Cruza, koji je glas konzervativaca, i Mikea Pencea, čiji bi ugled značajno oslabio, ako Trump bude poražen”, rekao je politički analitičar Bill Schneider.

Konzervativna radijska voditeljica Laura Ingraham zapalila je prisutne napadom na američke medije.

Imala je poruku za poražene kandidate koji odbijaju podržati Trumpa.

“Onima koji su teško podnijeli poraz i čiji je ego povrijeđen, koje uprkos tome volimo, poručujem da moraju poštovati obećanje da će podržati Donalda Trumpa”, kazala je Ingraham.

“Ted Cruz je znao šta radi i kakve će reakcije izazvati. Pokazao je da Republikanska stranka nije ujedinjena u podršci imenovanom kandidatu. Trump će večeras održati govor povodom nominacije. Bit će to najvažniji govor u njegovom životu, u kojem mora pokazati da može ujediniti stranku i biti naredni predsjednik SAD-a“, javlja reporter Al Jazeere Alan Fisher.

Izvor: Al Jazeera