Oglasi

Teheran će uzvratiti na svaku akciju protiv iranske vojske

Očekuje se da će Donald Trump učiniti dugo najavljivan korak protiv sporazuma o iranskom nuklearnom programu.
Iran je najavio da će nastaviti jačati svoju odbranu, uključujući balistički programEPA Arhiv

Službeni Teheran je obećao da će uzvratiti na svaku akciju protiv iranske vojske i optužio SAD da krši duh nuklearnog sporazuma koji su 2015. godine potpisali Iran i šest svjetskih sila.

Očekuje se da će predsjednik Donald Trump, kasnije u petak, učiniti dugo najavljivan korak protiv međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu čime će zauzeti agresivniji pristup prema toj bliskoistočnoj zemlji, ali i poremetiti američke odnose s europskim saveznicima.

"Iran će snažno odgovoriti na bilo kakvu akciju protiv njegove vojske, uključujući i postrojbe revolucionarne garde", izjavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova za javnu televiziju.

Dodao je da će Iran nastaviti jačati svoju obranu, uključujući balistički program.

Trump bi trebao objaviti da nuklearni sporazum s Iranom neće potvrditi u idućem obraćanju Kongresu o tom pitanju.

Po američkom zakonu, predsjednik mora svaka tri mjeseca u Kongresu "potvrditi" poštuje li Iran ugovor i je li potonji u nacionalnom interesu SAD-a.  

Trump je odavno taj sporazum nazivao "najgorim u povijesti" Sjedinjenih Država jer smatra da je štetan za američke interese.

Neki američki dužnosnici smatraju da Trump neće najaviti potpuno povlačenje iz sporazuma, ali bi mogao objaviti neku vrstu akcije protiv Iranske revolucionarne garde.

Američke sankcije protiv te formacije mogle bi ozbiljno naštetiti  jer Čuvari revolucije nadziru znatne dijelove iranskog gospodarstva.

Iran: Odluka protiv sporazuma, uvreda za UN

Prethodno je predsjednik iranskog parlamenta Ali Larijani izjavio da bi bilo kakav potez SAD-a protiv nuklearnog sporazuma s Iranom bio uvreda Ujedinjenih naroda.

Rekao je tokom službenog posjeta Rusiji, a uoči najavljene Trumpove odluke o poštovanju sporazuma o nuklearnom naoružanju, prenosi AP.

Po Larijanijevim riječima, sporazum je dobio blagoslov UN-a, tako da bilo kakav potez predstavlja "prvenstveno uvredu za UN".

Dodao je da će svaka revizija sporazuma omogućiti Iranu da poduzme vlastite akcije i upozorio da bi potez SAD-a mogao destabilizirati međunarodnu situaciju.

"Nastavit ćemo da se pridržavamo naših obaveza ... dokle god ostale stranke poštuju sporazum", rekao je Larijani.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov poručio je svom iranskom kolegi Mohammadu Javadu Zarifu da Rusija ostaje u potpunosti predana nuklearnom sporazumu s Teheranom, priopćio je Kremlj.

Lavrov je Zarifu telefonskim putem rekao kako je Moskva odlučna provesti sporazum u obliku u kakvom ga je odobrilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda, navodi se u priopćenju.

Teheran je taj dogovor potpisao sa SAD-om, Kinom, Rusijom, Francuskom, Velikom Britanijom i Njemačkom, kako bi osigurao, kako tvrdi, civilnu namjenu iranskog nuklearnog programa.

Zbog toga su mu ukinute sankcije, a Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) redovno potvrđuje da Iran poštuje svoje ugovorne obveze.

Izvor: Agencije 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.