Teheran i Moskva ostaju saveznici u Siriji

Dok velike sile pregovaraju, sirijska vojska je osvojila još jednu četvrt Halepa (AP)

Iranski predsjednik Hassan Rouhani najavio je nastavak suradnje Teherana i Moskve u sirijskom ratu “sve do ispunjenja cilja – iskorjenjivanja terorizma te vraćanja mira i potpune sigurnosti u regiji”.

Rouhani je to obećao tokom sastanka s ruskim izaslanikom za Siriju Aleksandrom Lavrentijevim u Teheranu, objavila je IRNA, državna iranska novinska agencija.

Prema Rouhanijevim riječima, “sirijska situacija može se riješiti samo kroz politički dijalog i uz puno poštovanje volje sirijskog naroda, koji mora donijeti glavnu i konačnu odluku o svojoj budućnosti”.

Prethodno je Rusija objavila kako je spremna na hitne pregovore sa SAD-om o omogućavanju izlaska pobunjenika iz opkoljenog grada Halepa.

Rusko-američka inicijativa

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov prenio je kako je s američkim državnim tajnikom Johnom Kerryjem razgovarao o prijedlozima za rješavanje situacije u Halepu.

Po Lavrovu, američki prijedlozi se podudarnim ruskima.

Potvrdio je kako je Moskva spremna odmah poslati svoje stručnjake u Ženevu na razgovore sa SAD-om, radi koordinacije zajedničkog djelovanja i “osiguranja povlačenja svih pobunjenika, bez iznimke, iz istočnog Halepa, ali i dostave humanitarne pomoći civilima te normalizacije života”.

U međuvremenu je sirijska vojska, koju pomaže Rusija, osvojila još jednu četvrt Halepa preotevši je od pobunjenika.

Izvor: Agencije