Teheran i Moskva protiv novog nuklearnog sporazuma

Dvanaestog maja istječe rok do kojeg SAD treba odlučiti hoće li obnoviti sankcije protiv Irana (EPA)

Rusija i Iran u srijedu su odlučno odbacili mogućnost novog sporazuma o iranskom nuklearnom programu, osudivši prijedloge francuskog predsjednika Emmanuela Macrona i američkog predsjednika Donalda Trumpa, koji su objavili namjeru da zajednički rade na novom dokumentu.

Očuvanje međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom najviši je prioritet za Njemačku i nešto o čemu se ne može ponovo pregovarati, dok je izraelski ministar za obavještajne poslove Yisrael Katz ocijenio da taj sporazum mora biti “promijenjen iz korijena, a, ako se to ne desi, i ukinut”.

Britanija, s druge strane, podržava razgovore predsjednika Francuske i SAD-a.

Francuski predsjednik u utorak je izjavio da želi raditi na novom sporazumu s Iranom koji bi za pregovaračkim stolom okupio predstavnike zemalja iz regije te Rusiju i Tursku.

Macron, koji boravi u trodnevnoj službenoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama, rekao je da se sadašnji sporazum može smatrati jednim “potpornim stupom”, a treba dodati još tri, koja bi pokrila iranske nuklearne ambicije izvan okvira sadašnjeg sporazuma, iranski program balističkih projektila i politička rješenja za suzbijanje aktivnosti Irana u Siriji, Libanu i Jemenu.

Odgovor Irana

Iranski predsjednik Hassan Rouhani uzvratio im je pitanjem odakle im pravo da to čine.

“Postojećim sporazumom odagnali smo sve optužbe i dokazali da SAD i Izrael desetljećima lažu kad je riječ o Iranu”, rekao je Rouhani, optuživši Trumpa da je samo poslovni čovjek koji nema iskustva u politici.

Rusija se također pokazala nepopustljivom u vezi s izmjenom nuklearnog sporazuma s Iranom koji, kako tvrdi Moskva, “nema alternativu”.

Skepticizam je također vidljiv i u Briselu, gdje je šefica evropske diplomatije Federica Mogherini rekla da sadašnji sporazum treba “očuvati”.

Izrael: ‘Prijetnja Iranu’

Izraelski ministar Katz, jedan od najutjecajnijih u vladi premijera Benjamina Netanyahua, izjavio je da ga je ohrabrila Trumpova ozbiljna prijetnja Iranu koju je šef Bijele kuće izrekao jučer tokom sastanka s Macronom.

AP prenosi Katzovu ocjenu da je Iran pristao na ustupke “isključivo iz straha od ekonomskih sankcija”, a da je Zapad načinio grešku što nije zadržao pritisak na Teheran i umjesto toga prerano potpisao sporazum s Iranom.

Navodi se da je Katz poručio da Macron i njegove evropske kolege “moraju razumjeti da vršenje teškog pritiska na Iran danas može sutra spriječiti nasilje, a možda i rat”.

U međuvremenu, glasnogovornik britanske premijerke rekao je da London blisko sarađuje sa saveznicima kad je riječ o rješavanju pitanja u vezi s Iranom, ukazavši da Britanija podržava razgovore predsjednika Francuske i SAD-a.

“Tijesno sarađujemo s našim saveznicima o rješavanju niza izazova koje Iran predstavlja na Bliskom istoku, uključujući i ona pitanja koje je Macron predložio da bi novi dogovor mogao obuhvatiti”, rekao je on, prenosi Reuters.

Sporazum prioritet za Berlin

Ministarstvo vanjskih poslova Njemačke saopćilo je da je očuvanje međunarodnog nuklearnog sporazuma s Iranom najviši prioritet za Njemačku i nešto o čemu se ne može ponovo pregovarati, prenosi Reuters.

Agencija podsjeća da 12. maja istječe rok do kojeg SAD treba odlučiti hoće li obnoviti američke sankcije protiv Irana.

“Što se nas tiče, pozicija ostaje jasna – najviši prioritet jest očuvanje nuklearnog sporazuma i puna primjena sa svih strana. O nuklearnom sporazumu pregovaralo je sedam zemalja i EU i o njemu se ne može ponovo pregovarati, ali također je jasno da, osim tog sporazuma, želimo osigurati da nuklearni program Irana služi isključivo mirnodopskim ciljevima”, poručio je glasnogovornik njemačkog ministarstva.

Izvor: Agencije