Teheran: Izrael će se suočiti s posljedicama

Iran je zaprijetio Izraelu da će se suočiti s “ozbiljnim posljedicama” zbog napada na vojni istraživački centar u Damasku.

Iranski ministar vanjskih poslova Husein Amir Abdullhaijan rekao je da će se Tel Aviv suočiti s reperkusijama zbog izraelskog zračnog napada na vojni istraživački centar u Jamrayau, u blizini Damaska.

Zvanična žalba UN-u

Sirijsko Ministarstvo vanjskih poslova uložilo je u četvrtak zvaničnu žalbu UN-u nacijama zbog izraelskog zračnog napada na centar za vojna istraživanja u blizini Damaska.

Izreal i Sirija su tehnički još uvijek u ratu, ali Ministarstvo se u žalbi pozvalo na sporazum o razdvajanju iz 1974. godine, prenosi AFP, pozivajući se na zvaničnu novinsku agenciju SANA.

“Ministarstvo vanjskih poslova je pozvalo Ikbala Singa, komandanta posmatračkih snaga UN-a, i informiralo ga o zvaničnom protestu povodom izraelskog kršenja sporazuma o razdvajanju iz 1974.godine”, saopćilo je Ministarstvo.

Sirijski ambasador u Libanu Ali Abdul Karim Ali je kazao da “Damask ima opciju i mogućnost odmazde”.

Iako nema detalja o tome kada će uslijediti odmazda, Ali je rekao da će relevantne institucije početi s pripremama.

Generalni sekretar Arapske lige (AL) Nabil Elarabi osudio je izraelske zračne napade na naučni centar u predgrađu Damaska.

On je kazao da napadi predstavljaju “kršenje suvereniteta i agresiju”, dodajući da Izrael pokušava iskoristiti nestabilnu situaciju u Siriji.

Poginula dva radnika

Napad se dogodio u srijedu, iako neki izvori navode da meta napadača nije bio naučni centar, već grupa ljudi koja je pokušavala preći sirijsko-libansku granicu kako bi isporučila oružje pripadnicima Hezbolaha u Libanu.

Sirijska vojska je ranije potvrdila da su izraelski mlazni avioni u zoru ušli u Siriju leteći ispod radara, nakon čega su izvršili zračni napad na vojni istraživački centar u Jamrayau.

“Izraelski borbeni avioni su narušili naš zračni prostor i izveli su direktni napad na naučni istraživački centar koji je zadužen za podizanje nivoa našeg otpora i samoodbrane”, rečeno je u saopćenju glavne vojne komande, koju je prenijela državna novinska agencija SANA u srijedu navečer.

Upozorenje iz Washingtona

Bijela kuća je u četvrtak upozorila Siriju da ne pokušava prebaciti oružje libanskom pokretu Hezbollah, nakon informacija o izraelskom zračnom napadu na sirijsko-libanskoj granici na konvoj koji je prevozio oružje iz Sirije.

“Sirija ne treba još više destabilizirati region prebacivanjem oružja Hezbollahu”, izjavio je Ben Rhodes, pomoćnik savjetnika za nacionalnu sigurnost predsjednika Baracka Obame tokom telefonske konferencije.

Rat u Siriji bit će glavno pitanje kojim će se američki potpredsjednik Joe Biden baviti ovog vikenda kada dođe u Minhen, na Konferenciju o sigurnosti, izjavio je zvaničnik Bijele kuće Tony Blinken.

Biden će u petak početi evropsku mini-turneju u Njemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a u subotu će razgovarati o Siriji s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, međunarodnim posrednikom Lahdarom Brahimijem i liderom sirijske opozicije Ahmedom Moazom el-Hatibom, kazao je Blinken.

Napad je uslijedio nakon što su “terorističke grupe više puta neuspješno pokušale zauzeti ovaj objekat”, navedeno je u saopćenju.

Režim predsjednika Bashara al-Assada teroristima naziva pobunjeničke grupe koje se bore protiv Vladinih snaga.

Izraelski borbeni avioni su u sirijski zračni prostor ušli preko planine Hermon, odnosno planine Jabal el-Sheikh, kako je Arapi zovu, saopćila je vojska i dodala da su dva radnika centra poginula u ovom napadu.

“Ovaj napad je samo jedan u dugom nizu činova agresije i kriminaliteta protiv Arapa i muslimana”, navedeno je u saopćenju.

‘Promjena pravila igra’

Vojska je negirala ranije izvještaje da su izraelske snage izvele zračne napade tokom noći na sirijski konvoj oružja u blizini granice s Libanom.

Mediji su citirali američke i regionalne zvaničnike, koji su rekli da su Izraelci izveli zračni napad unutar Sirije, u blizini granice s Libanom, u kojem je napadnut konvoj kamiona.

“Meta napada je bio kamion koji je prevozio oružje iz Sirije u Liban”, kazao je jedan zapadni diplomata.

Izvor iz redova pobunjenika koji se bore protiv Assada je rekao da zračni napad izveden u svitanje (oko 5.30 sati po srednjeevropskom vremenu) u srijedu, raznio konvoj na planinskom putu udaljenom oko pet kilometara od mjesta gdje glavni autoput između Damaska i Bejruta presijeca granicu.

Regionalni zvaničnici su rekli da je prethodnih dana planirao izvesti zračni napad kojim bi se uništila pošiljka oružja, koje je bilo namijenjeno Hezbollahu u Libanu.

Oni su kazali da su u pošiljci bile sofisticirane protuzračne rakete SA-17 ruske proizvodnje, koje bi strateški “promijenile pravila igre” u rukama Hezbollaha.

Zvaničnik SAD-a je potvrdio da je zračni napad izveden tokom noći pogodio konvoj kamiona.

‘Željezna kupola’

Izraelska vojska je odbila komentirati navode o napadu, a sirijski zvaničnici i državni mediji nisu ništa javili o ovom napadu.

Posmatrači UN-a nisu ništa vidjeli

Pripadnici mirovnih snaga u demilitariziranoj zoni između Izraela i Sirije nisu mogli potvrditi sirijske optužbe da su izraelski avioni letjeli iznad Golanske visoravni, izjavio je u četvrtak Eduardo del Buey, glasnogovornik generalnog sekretara UN-a Ban Ki-moona.

“UNDOF nije primijetio nikakve avione kako lete iznad zone razdvajanja i nije mogao potvrditi incident”, rekao je on novinarima, napominjući da posmatrači UN-a javljaju da su vremenske prilike na terenu bile nepovoljne za posmatranje.

Među izraelskim sigurnosnim zvaničnicima vlada strah da bi Hezbollah mogao doći u posjed sirijskog hemijskog oružja i protuzračnih raketa SA-17.

Ako dođe do toga, to bi promijenilo balans snaga u regiji i znatno bi ograničio mogućnost Izraela da narušava libanski zračni prostor.

Ranije ove sedmice Izrael je postavio bateriju svog novog sistema za zaštitu od raketnih napada “Željezna kupola” u Haifi, na sjeveru zemlje, koji je bio meta napada Hezbollahovih raketnih napada tokom rata između Izraela i Hezbollaha 2006. godine.

Izraelska vojska je taj potez nazvala “rutinskim”.

Vojska u Libanu, koji dijeli granicu s Izraelom i Sirijom, saopćila je u srijedu da su izraelski borbeni avioni znatno pojačali svoje aktivnosti iznad Libana u posljednjoj sedmici, uključujući najmanje 12 ulaza u manje od 24 sata na jugu zemlje.

Viši libanski sigurnosni zvaničnik je kazao da nije bilo izraelskih zračnih napada unutar libanske teritorije.

Na pitanje da li je moguće da su napadi izvedeni duž granice na sirijskoj strani, on je rekao da to ne bi mogao potvrditi, s obzirom da se radi o području koje on ne nadzire.

Izraelsko kršenje zračnog prostora Libana se događa svakodnevno, a libanske vlasti redovno ulažu žalbe Ujedinjenim narodima (UN) zbog tih letova.

Izvor: Agencije