Teheran: SAD krade iranski novac

Prema spornom zakonu, sredstva ove banke u okviru SAD-a trebaju biti predata porodicama žrtava (Reuters)

Iran je nazvao krađom presudu Vrhovnog suda Sjedinjenih Američkih Država prema kojoj dvije milijarde američkih dolara iz zamrznute iranske imovine mora biti isplaćeno porodicama marinaca SAD-a ubijenih u bombaškom napadu na vojnu kasarnu 1983. godine u Bejrutu, kao i stradalima u drugim napadima za koje je okrivljen Teheran, javila je danas iranska državna televizija.

„Mi ovo u potpunosti odbacujemo. To je krađa. Riječ je o krađi iranskog novca i mi to osuđujemo“, izjavio je glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova Irana Hossein Jaber Ansari.

Vrhovni sud SAD jučer je presudio kako američki Kongres nije uzurpirao vlast američkih sudova donošenjem zakona 2012. godine, prema kojem zamrznuta iranska sredstva trebaju biti isplaćena na ime odštete od 2,65 milijardi dolara, koliko su porodice ubijenih vojnika dobile u presudi američkog Federalnog suda 2007. godine.

U okviru ovlaštenja

Američki Vrhovni sud presudio je kako je Kongres djelovao u okviru svojih ovlaštenja kada je 2012. godine usvojio zakon prema kome porodice ubijenih imaju pravo na odštetu iz zamrznutih sredstava vezanih za Centralnu banku Irana, prenose agencije.

Prema ovom zakonu, sredstva ove banke u okviru SAD-a trebaju biti predata porodicama žrtava.

Centralna banka Irana je pokušala u to vrijeme spriječiti sudske naloge, žaleći se kako se američki Kongres miješao u poslovanje federalnih sudova u vrijeme kada je zakon usvojen, javila je agencija AP.

Za odluku je glasalo šest, a protiv nje je bilo dvoje sudija. Na više od 1.000 Amerikanaca se odnosi ova odluka.

Izvor: Al Jazeera i agencije