Tehnologija koja može oblikovati budućnost

Hiljade delegata najvećih svjetskih telekomunikacijskih kompanija prisustvuju ovogodišnjoj konferenciji Internacionalnog telekomunikacijskog saveza.

Konferencija je uglavnom prostor na kojem veliki igrači prezentiraju nova rješenje, međutim, ove godine su pozvani inovatori i umjetnici, koji su izložili svoje futurističke proizvode.

Takozvani pametni zid sam se prilagođava okolini, u ovom slučaju – svjetlu. Ovaj projekt spaja umjetnost i tehnologiju.

“Zamislite kako bi bilo da se ovakav zid ugradi u neku veliku građevinu, i da se može otvarati ili zatvarati u zavisnosti od uvjeta poput zvuka, vlage ili svjetla. To bi bilo nešto sasvim fluidno i dinamično”, pojasnila je Cecilia Lalatta Costerbosa, članica tima Parametric Hybrid Wall.

Poziv za mlade inovatore

Na ovakvim konferencijama, fokus je uglavnom na proizvodima velikih kompanija zaduženih za postojeća telekomunikacijska rješenja.

“Ali ove godine poziv su dobili i mnogi mladi inovatori kako bi podijelili svoje vizije – od mašine koja koristi prave biljke kao senzor, pa sve do ove sfere koja bi trebala služiti za čišćenje minskih polja. Nove generacije istražuju kako tehnologija može oblikovati budućnost”, izvještava Tarek Bazley, reporter Al Jazeere.

Jedno od rješenja za budućnost je i holandski projekt koji pokazuje kako iskorištene plastične čaše mogu biti pretvorene u nešto novo pomoću 3D printera. Iako je ovo samo prototip, njegovi dizajneri tvrde da je potencijal ogroman.

“3D printer je odličan za ovo. Možete koristiti otpad na licu mjesta kako biste pravili nove proizvode. I tako koristiti lokalni otpad za lokalne potrebe”, kaže Gaspard Bos iz projekta Perpetual Plastic.

U ponudi je i automatizirana farma algi koja pročišćava vodu, proizvodi kisik i hranu.

Znatiželja velikih kompanija

Velike kompanije su znatiželjne i žele da vide kako umjetnici i inovatori koriste tehnologije slične njihovim, ali u druge svrhe.

“Ne samo da se koriste za potrošače već više da se pokaže kako se ista tehnologija može koristiti u različite svrhe. To je kapacitet koji posjeduju mladi umjetnici i inovatori i zbog toga smo im dali prostor da izlože svoje proizvoda i da budu inspiracija drugima”, ističe Manuela Naveau, organizatorica konferencije.

Roboy je prvi robot na svijetu dizajniran na osnovu ljudske anatomije. Umjesto motora i poluga, pokreću ga mišići i tetive.

“Mnogo možemo naučiti od prirode, ali to ne znači da moramo kopirati ono što je već napravila. Mi smo inženjeri i koristimo razne resurse i materijale. Ali mislim da je priroda veliki izvor inspiracije”, pojasnio je Rolf Pfeifer iz dizajnerskog tima Roboya.

Još jedna od karakteristika Roboya jeste što koristi umjetnu inteligenciju – tehnologiju koja omogućava mašinama da samostalno stječu nova saznanja i vještine. Prema mišljenju mnogih, upravo je to tehnologija budućnosti.

Izvor: Al Jazeera