Tehnološki giganti zahtijevaju zaštitu od Trumpovih tarifa

Četiri tehnološke kompanije brinu da će tarife Donalda Trumpa povećati njihove izdatke (EPA)

Četiri vodeće američke tehnološke kompanije obratile su se trgovinskom predstavniku Sjedinjenih Američkih Država Robertu Lighthizeru, zahtijevajući zaštitu od predložene treće runde tarifa predsjednika SAD-a Donalda Trumpa.

Kompanije Dell, Cisco, Juniper Networks i Hewlett Packard upozoravaju da će novi porezi dovesti do gubitka radnih mjesta u SAD-u i do povećanja troškova kompanija, jer mnoge njihove komponente dolaze iz Kine, prenosi Tanjug.

Carinska stopa od 10 do 25 posto bi “prouzrokovala veliku, disproporcionalnu ekonomsku štetu američkim interesima”, navodi se u pismu upućenom trgovinskom predstavniku SAD-a.

Povećan rast izdataka

Četiri tehnološke kompanije brinu da će tarife povećati njihove izdatke za stavke kao što su hard diskovi, serveri i oprema za umrežavanje, što bi moglo nagristi njihove profite i rezultirati smanjenjem radnih mjesta u SAD-u.

“Niža dobit koju bi mogle prouzrokovati carine bi, tokom vremena, mogla dovesti do zamrzavanja zapošljavanja, stagniranja zarada, pa čak i gubitka poslova, ali i nanijeti štetu investitorima kroz smanjene dividende”, dodaje se u njihovom pismu.

Trgovinski rat američkog predsjednika s Kinom dodatno se zahuktao prošlog mjeseca, kada su Sjedinjene Američke Države uvele drugu rundu tarifa od 25 posto na kinesku robu vrijednu 16 milijardi dolara.

Izvor: Agencije