Teksas: Tenzije zbog smrti Afroamerikanke

Sandra Bland (28) je pronađena obješena u zatvorskoj ćeliji 13. jula, tri dana nakon hapšenja (AP)

Vlasti u Teksasu objavile su videosnimak na kome se vidi policijac bijelac kako zaustavlja automobil jedne Afroamerikanke, koja je kasnije pronađena mrtva u zatvorskoj ćeliji, a ovaj slučaj ponovo je skrenuo pažnju javnosti na odnos policije prema manjinama u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sandra Bland (28) je pronađena obješena u zatvorskoj ćeliji 13. jula, tri dana nakon hapšenja, a iako vlasti navode da je riječ o samoubistvu, njena porodica u to sumnja.

Objavljeni videosnimak ne otkriva šta se dogodilo dok se ona nalazila u pritvoru, ali pokazuje žestoku konfrontaciju nakon manjeg saobraćajnog prekršaja, pri čemu je policajac pokušao izvući Bland iz kola, izvukao omamljivač i prijetio da će je “zapaliti”, prenio je AP.

Odbila ugasiti cigaretu

Video koji je u utorak objavila Služba za javnu sigurnost Teksasa pokazuje kako policajac zaustavlja Bland zbog propusta da signalizira da će preći u drugu kolovoznu traku.

Razgovor prelazi u žustru svađu, zbog njenog odbijanja da ugasi cigaretu i pokušaja policajca da je na silu izvuče iz automobila.

Policajac je zatim u nju uperio omamljivač, poručivši joj da će je “zapaliti”.

U jednom trenutku ona viče da će joj policajac slomiti ručne zlobove i da joj je udario glavu o zemlju.

Bland je potom odvedena u zatvor, oko 60 kilometara sjeverozapadno od Houstona, gdje je pronađena mrtva tri dana kasnije u ćeliji, a njena smrt je proglašena za samoubistvo.

Porodica Bland zatražila je pokretanje savezne istrage, a naložena je nezavisna autopsija.

Žestoka debata

Policajac Brian Encinia, koji ju je uhapsio, suspendiran je zbog kršenja policijske procedure prilikom hapšenja.

U SAD-u se već duže vremena vodi žestoka debata o odnosu snaga sigurnosti prema Afroamerikancima, kao i o pretjerano agresivnim akcijama policije.

Na hiljade demonstranata izašlo je u aprilu na ulice Baltimora zahtjevajući odgovore u slučaju Freddieja Graya, mladog Afroamerikanca koji je preminuo dok se nalazio u policijskom pritvoru.

Grayova smrt upoređena je s ubistvima drugih nenaoružanih Afroamerikanaca koje su počinili policajci bijelci u New Yorku i Fergusonu.

Izvor: Agencije