‘Tel Aviv na Seni’ podijelio Francusku

Prikupljeno je više od 22.000 potpisa za otkazivanje Tel Aviva na Seni (EPA)

Odluka da se slavi izraelski grad Tel Aviv u sklopu događaja na plaži podijelila je francuske građane, novinare i političare.

Godišnji događaj nazvan Paris Plages, odnosno Pariške plaže, koji organizira Gradska uprava, pretvara obale rijeke Sene u pješčanu i veselu plažu za ljude koji ne mogu priuštiti da otputuju na odmor. Taj događaj se 13 godina održavao bez problema.

Ali ove godine je izbila kontroverza nakon što je nedavno izabrana gradonačelnica Anne Hidalgo iz vladajuće Socijalističke partije odlučila da pozove nekoliko primorskih svjetskih gradova da budu dio pariškog događaja.

Nakon što je odata počast Atini i brazilskim obalskim gradovima, došao je u četvrtak red na ekonomsku prijestolnicu Izraela, Tel Aviv, da bude dio događaja nazvan Tel Aviv Sur Seine, odnosno Tel Aviv na Seni.

Ideja je proizašla iz prošlogodišnjeg sastanka dva grada prošlog maja, tokom zvanične posjete Hidalgo Izraelu i palestinskim teritorijama, a opisan je kao “svečani i kulturološki dan”, kako bi ljudi “otkrili kulturu, gastronomiju i hobije” drugog najvećeg grada u Izraelu.

Ali je taj događaj izazvao bijes unutar same Gradske uprave.

Danielle Simonnet, zastupnica Uprave iz Ljevičarske stranke, osudila je “nepristojnost takvog događaja, godinu dana nakon masakra u Pojasu Gaze koje su počinili pripadnici izraelske vojske”, što se odnosi na prošlogodišnji napad Izraela u kojem je ubijeno 2.200 civila, uključujući 500 djece.

Udruga francusko-palestinske solidarnosti je za ovaj događaj kazala da se radi o “gorkoj PR operaciji” za Izrael.

Ubistvo Palestinaca

Na društvenim mrežama je kontroverza raspirena ovosedmičnim napadima izraelskih doseljenika na palestinsku porodicu, pri čemu su ubijena beba i njen otac. 

U peticiji kojom se traži otkazivanje događaja je dosad prikupljeno 22.000 potpisa.

Nekoliko propalestinskih organizacija i grupa koje se bore protiv rasizma i islamofobije su zakazali održavanje protesta.

Protesti će biti održani na obalama Sene nasuprot događaju.

U odgovoru na kritike, Gradska uprava je potvrdila održavanje događaja.

Bruno Julliard, zamjenik gradonačelnika Pariza, napisao je na Twitteru: “Nema sličnosti između Tel Aviva, grada koji je simbol tolerancije i mira, i brutalne politike izraelske vlade”.

Hidalgo je također napisala članak u listu Le Monde, u kojem je objasnila da ukazuje dobrodošlicu Tel Avivu jer je taj grad “otvoren svim manjinama, svim polovima, to je kreativan grad, koji uključuje sve, jednom riječju progresivni grad, kojeg zbog svega toga mrze sve netolerantne osobe u Izraelu”.

Otprilike 300 policajaca i vojnika će biti raspoređeno na terenu, kako bi osiguravali događaj, što je navelo Juliena Salinguea, člana Nove antikapitalističke partije i istraživača izraelsko-palestinskog konflikta, da kaže: “Parižani će sada moći osjetiti kako je u Izraelu. Vidjet će strogu policijsku i vojnu kontrolu”.

Salingue se ne slaže sa tvrdnjom da se mogu odvojiti izraelska politika i slavljenje grada Tel Aviva, rekavši da je “kultura politika”.

“Za Izrael, kultura je oružje u rukama politike i lijepo izgleda u inostranstvu. A izraelsko ministarstvo odbrane je smješteno iz Tel Aviva, tako da, molim vas, budimo ozbiljni i nemojmo ga smatrati gradom za zabavu”, rekao je on za Al Jazeeru.

Izvor: Al Jazeera