Tel Aviv: Putnici ranjeni u napadu nožem

Prilikom napada nožem u jednom autobusu u Tel Avivu, ranjeno je 13 putnika, saopćila je izraelska policija u srijedu.

Napadača, koji je pokušao pobjeći sa mjesta napada, lakše su ranili policajci u nogu, a potom je i uhapšen, kazala je glasnogovornica policije Luba Samri.

Dodala je kako je napadač „pripadnik manjine“, što je uobičajeni policijski termin za Palestinca.

Izraelske vlasti saopćile su kako je napadač 23-godišnjak iz Tulkarma sa okupirane Zapadne obale, te da je ušao u Izrael bez radne vize.

Napad se desio tokom jutarnje gužve, a policija navodi kako je četvero ranjenih imalo ozbiljne povrede.

Novinarka Al Jazeere Nisreen El-Shamayleh, koja se javila iz Jerusalema, kazala je: „Brojni napadi ovog tipa desili su se u proteklih nekoliko mjeseci, no ovaj je značajan je se ovakav napad nije desio u Tel Avivu otkako je na smrt izboden izraelski vojnik u novembru“.

Tenzije između Izraelaca i Palestinaca u porastu su od okončanja rata u Gazi prošle godine kada je poginulo više od 2.200 Palestinaca, većinom civila, te više od 70 Izraelaca, uglavnom vojnika.

Dvojica Palestinaca izvršili su napad u jednoj jerusalemskoj sinagogi u novembru kada su ubili pet, a ranili osam Izraelaca prije nego što su ih usmrtile izraelske snage sigurnosti. Neki palestinski zvaničnici su kazali kako je napad bio „prirodna reakcija na djelovanja Izraela“ protiv Palestinaca, dok je predsjednik Palestine Mahmoud Abbas osudio ubistva.

Napadi naseljenika

Palestinci su također nekoliko sedmica protestirali u Jerusalemu i dijelovima okupirane Zapadne obale protiv, kako kažu, pokušaja desničarskih jevreja da prošire svoj utjecaj na kompleks Haram al-Sharif, u kojem se nalazi džamija Al-Aqsa, a kojim upravljaju muslimani. Ovu lokaciju za svetu također drže i jevreji.

U ponedjeljak, hiljade Palestinaca koji žive u Izraelu učestvovalo je u ukopu Palestinca sa izraelskim državljanstvom koji je preminuo tokom sukoba sa izraelskom policijom u nedjelju navečer. Lokalna vijeća i udruženja građana pozvali su na generalne štrajkove širom Izraela.

Do eskalacije stanja došlo je i na okupiranoj Zapadnoj obali gdje je došlo do brojnih napada izraelskih naseljenika na palestinske stanovnike, a bacane su i zapaljive bombe na kuće Palestinaca.

Izvor: Al Jazeera i agencije