Telekom Kosova prestaje s upotrebom pozivnog broja +381

Telekom Kosova koristio je pozivni broj +381 za fiksnu telefoniju nakon rata (Anadolija)

Telekom Kosova saopćio je da će od 24. marta 2018. godine prestati s upotrebom pozivnog broja +381, u okviru provođenja plana migracije koji je izradilo regulatorno tijelo za elektronske komunikacije i poštanske usluge Kosova ARKEP za provedbu državnog pozivnog broja +383.

Telekom Kosova koristio je pozivni broj +381 za fiksnu telefoniju nakon rata, a u odsustvu državnog pozivnog broja za Kosovo.

Od februara prošle godine Telekom Kosova stavio je u upotrebu državni pozivni broj +383, paralelno s pozivnim brojem +381.

Sporazum o telekomunikacijama između Kosova i Srbije, uz posredovanje Evropske unije, omogućio je da Međunarodna telekomunikacijska zajednica dodijeli telefonski pozivni broj za Kosovo +383, navodeći da će ARKEP biti jedini administrator pozivnog broja i da će komunicirati i koordinirati relevantne aktivnosti s ITU-om.

Demanti iz Beograda

Prema tom sporazumu, telefonski pozivni broj +383 jedini je pozivni broj koji će se koristiti na Kosovu nakon prijelaznog migracijskog perioda koji predviđa ARKEP, piše u saopćenju.

Na takvu najavu oglasili su se iz Kancelarije za KiM u Vladi Srbije, tvrdeći da je “ukidanje pozivnog broja +381 za korisnike na Kosovu najobičnija laž”.

Zamjenik direktora Kancelarije za KiM Dušan Kozarev kaže da se za Srbe na Kosovu “ništa neće menjati ni u fiksnoj, ni u mobilnoj telefoniji”.

Izvor: Agencije