Teleskop Alma snimio nastanak planeta

Alma je moćni instrument za posmatranje dalekog svemira, smješten u pustinji Atacama, u Čileu

Do sada najjasniji snimak nastanka planeta oko mlade zvijezde napravio je teleskop Alma, moćni instrument za posmatranje dalekog svemira, smješten u pustinji Atacama, u Čileu.

U ogromnom protoplanetarnom disku sazdanom od prašine i gasa, jasno se razaznaju tamni prstenovi: procijepi u oblaku koje prave planeta u nastanku.

Zvijezda nalik Suncu u središtu, HL Tau, stara je manje od milion godina i nalazi se na 450 svjetlosnih godina od Zemlje, u sazvježđu Bika.

S obzirom da se proces formacije planete odvija u velikom oblaku prašine, nije ga moguće posmatrati pomoću vidljive svjetlosti.

Nevjerovatan instrument

Teleskop Alma (Atacama Large Millimeter/submillimeter Array) napravio je ovaj impresivni snimak uz pomoć većih valnih dužina, koje detektira upoređivanjem signala sa više antena, udaljenih i do 15 kilometara jedne od druge.

“Mislim da je ovo fenomenalno”, kazala je profesorica Aprajita Verma, astrofizičarka sa Univerziteta u Oxfordu.

“Ovo nam pokazuje koliko će rad s Almom biti uzbudljiv. To će biti nevjerovatan instrument”, istakla je ona.

Snimak teleskopa Alma poklapa se s predviđanjima postojećih kompjuterskih simulacija i ilustracija.

“Većina stvari koje danas znamo o nastanku planeta zasniva se na teoriji. Ovako detaljne slike su do sada postizavane isključivo kompjuterskom simulacijom ili umjetničkim utiskom”, objasnio je profesor Tim de Zeeuw, generalni direktor Evropske južne opservatorije.

Nekoliko prstenova

Verma se slaže da snimak predstavlja važan dokaz.

“Očekivalo se da disk bude gladak, jednoobrazan… Zapravo možemo vidjeti nekoliko prstenova, a tu gdje su zatamnjenja, tu je već došlo do komprimiranja materijala”, navela je ona.

Cijeli proces se događa mnogo brže nego što se moglo pretpostaviti iz postojećih podataka, dodala je Verma.

“To je zaista planetarni sistem u početnoj fazi nastanka”, kazala je.

“Ovi prstenovi će formirati planete, asteroide, komete… Vremenom, kako zvijezda bude evoluirala, sve će se to početi hladiti i smirivati te sve više ličiti na naš Sunčev sistem”, zaključila je Verma.

Izvor: Agencije