Teletović: Pobjedom otvoriti kvalifikacije

Teletović: Trebali smo proći u drugu rundu i na prošlom EP-u, dobro smo igrali, ali je falilo malo sreće (EPA)

Piše: Ibrahim Sofić

Košarkaška reprezentacija Bosne i Hercegovine danas počinje kvalifikacije za Evropsko prvenstvo naredne godine duelom sa Velikom Britanijom u Londonu. Osim ove dvije selekcije, u kvalifikacijskoj grupi A još se nalazi i selekcija Islanda, koja je prije nekoliko dana savladala Britance sa 83:70.

Ponajbolji igrač bh. tima Mirza Teletović ističe kako je ovo slavlje tima sa sjevera Evrope iznenađenje samo onima koji slabo prate sport pod obručima. On je i ranije upozoravao na Islanđane.

„To je veoma kvalitetna košarkaška selekcija, bez obzira što do sada nisu imali nekih zapaženijih uspjeha na međunarodnoj sceni“, istakao je u razgovoru za Al Jazeeru.

Teletović kaže da britanski nacionalni tim krasi veoma promjenjiva forma.

Odluka o domaćinu u septembru

Evropska zona Svjetske košarkaške federacije (FIBA Europe) prvog dana augusta objavila je kako je dobila rekordnih osam zvaničnih kandidatura za organizaciju EuroBasketa naredne godine. Kandidature su poslale: Hrvatska, Finska, Francuska, Njemačka, Izrael, Latvija, Poljska i Turska.

Sredinom juna Uprava FIBA-e Europe odlučila je izmjestiti EP iz Ukrajine zbog nestabilne situacije u ovoj državi. Sve zainteresirane države su imale vremena do 31. jula predati kandidature za domaćinstvo cijelog turnira ili jedne faze takmičenja.

Zbog poteškoća pribavljanja dokumentacije, FIBA Europe je produžila rok za podnošenje aplikacija do 15. augusta.

Konačna odluka o tome ko će dobiti organizaciju EuroBasketa 2015. godine bit će donesena na vanrednom zasjedanju Odbora FIBA-e Europe tokom septembra.

Evropsko prvenstvo naredne godine trebalo bi biti održao od 5. do 20. septembra.

„Velika Britanija je veoma promjenjiva ekipa i nedostaju joj igrači iz NBA lige, no to ne znači da su loši. Ako ih krene šut, lako mogu nekoga dobiti sa 40 poena razlike, a ako imaju loš dan, onda gube od bilo koga, pa i od Islanda.“

Želja za pobjedom

Ono što ističe jeste kako bh. reprezentaciju u Londonu čeka veoma teška i neizvjesna utakmica te da eventualna pobjeda na gostovanju ne znači i automatski plasman.

„Mogla bi presuditi veća želja za pobjedom. Trebamo pokušati iskoristiti mogući pad samopouzdanja Britanaca zbog poraza u Reykjaviku kako bismo pobijedili u Londonu. Ako pobijedimo, ostaju nam utakmice protiv Islanda koji se nametnuo kao glavni protivnik za prvo mjesto.“

„Idemo od utakmice do utakmice, prvo 13. protiv Britanaca, pa 17. protiv Islanda na domaćem terenu. Tu utakmicu igramo u Tuzli, gdje će biti sjajna atmosfera i veoma se radujem toj utakmici.“

Teletović, inače krilni centar NBA ligaša Brooklyn Netsa, potencira važnost današnje utakmice sa Velikom Britanijom.

„Dobro je otvoriti kvalifikacije pobjedom kojom bi, moguće, izbacili Veliku Britaniju iz utrke zbog njenog poraza u prvom duelu. No, razmišljamo o svojoj ekipi, svojoj igri i tako ćemo raditi kroz kvalifikacije.“

Košarkaška reprezentacija BiH početkom mjeseca učestvovala je na pripremnom turniru u italijanskom Trstu gdje je pretrpjela poraze od Srbije (69:82), Italije (71:99) i Kanade (66:84). Ovi porazi nisu negativno utjecali na izabranike bh. selektora Duška Ivanovića.

„Bitno je da nemamo problema sa povredama i da nema poremećaja atmosfere uprkos porazima na turniru u Trstu. Taj turnir je bio nešto sasvim drugačijeg karaktera jer je selektor želio upoznati stanje svih igrača koje ima na raspolaganju. Svi smo dobili gotovo podjednaku minutažu, ja sam po 20 minuta igrao, davao svoj maksimum. Ovaj turnir je selektoru pokazao mogućnosti cijele ekipe“, navodi Teletović.

Preostali raspored

Dodaje kako će timu nedostajati Zack Wright i Nihad Đedović, koji su mnogo radili u odbrani, ali vjeruje kako ovaj tim može izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

„Cilj nam je da se napravi iskorak i da se plasiramo u narednu rundu. Trebali smo proći u drugu rundu i na prošlom EP-u, dobro smo igrali, ali je falilo malo sreće. Nadam se da ćemo je ovaj put imati više“, zaključio je Teletović.

Duel sa Velikom Britanijom odigrat će se u londonskoj dvorani Copper Box Arena sa početkom u 20:35, a potom će 17. augusta (20:00) BiH u tuzlanskom Mejdanu dočekati Island.

Tri dana kasnije, Britanci će dočekati Islanđane u Londonu. Današnji rivali revanš će odigrati 24. augusta u sarajevskoj dvorani Mirza Delibašić, a posljednji duel kvalifikacijske grupe A za Eurobasket 2015. odigrat će Island i BiH u Reykjaviku 27. augusta u dvorani Laugardalshoell.

Izvor: Al Jazeera