Temperature na Balkanu najviše u Evropi

U Hrvatskoj vlada i nestašica vode (EPA)

Na Balkanu već danima vladaju tropske temperature koje će, po prognozama meteorologa, potrajati i narednih dana, a zbog toga su u nekim mjestima izdata i upozorenja na opasnosti.

Novi toplotni udar koji je zahvatio Crnu Goru donijet će i narednih dana maksimalne dnevne temperature koje će dostizati čak 40 stepeni Celzijusa, najavio je Hidrometeorološki zavod.

Meteorolozi su saopćili da će neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine svakodnevno rasti, a tek sredinom sedmice se očekuje blagi pad maksimalnih temperatura i to na sjeveru Crne Gore.

Zbog tropskih temperatura, MUP Crne Gore je izdao upozorenje u kome se navodi da će ova zemlja do petog jula biti na udaru drugog toplog tropskog vala, koji će izazvati rekordne temperature, a koje uslovljavaju i ekstremno visoki indeks opasnosti od požara, posebno u širem području Podgorice i Danilovgrada, kao i na primorju.

‘Crveno upozorenje’

Slična situacija je u i Bosni i Hercegovini. Novi toplotni udar koji je tokom vikenda zahvatio cijelu BiH potrajat će narednih dana, a temperatura će, prema najavama meteorologa, dostizati i preko 40 stepeni Celzijusa.

Višegrad je u nedjelju sa 42 stepena Celzijusovih bio najtopliji grad u Evropi. U Mostaru je nedjelju navečer u 22 sata temperatura zraka iznosila čak 32 stepena, što je zvanično najviša zabilježena temperatura u tom gradu.

Banjalučka i višegradska regija imaju “crveno upozorenje”, što je najviši nivo upozorenja, objavio je Hidrometeorološki zavod RS-a.

Nadležni zavodi u BiH i regiji objavili su upozorenje da su polja meteoalarma, koji upozorava na opasne vremenske pojave u cijeloj Evropi, obojeni narandžasto.

Analiza Hidrometeorološkog zavoda predviđa da će ovo biti izrazito topao mjesec sa temperaturama iznad višegodišnjih prosjeka.

Prema istim analizama, osvježenja se očekuju 8. jula, kada bi, kako se predviđa, temperature trebalo da padnu na tridesetak stepeni.

Savez sindikata Republike Srpske pozvao je sve poslodavce čiji radnici rade na otvorenom da, zbog ekstremno visokih temperatura, izvrše preraspodjelu radnog vremena ili na drugačiji način organiziraju proces rada da bi se sačuvali zdravlje i život radnika.

I u Federaciji BiH je tokom vikenda bilo izuzetno toplo sa temperaturom do 40 stepeni, a za vikend se predviđaju i topliji dani.

U Sarajevu je bilo za čak dva stepena toplije nego u Neumu, najjužnijem i jedinom bosanskohercegovačkom gradu na jadranskoj obali.

Nestašica vode

U Hrvatskoj danima traju velike vrućine, s tim da je u nedjelju bio vrhunac toplotnog vala, dok bi se tokom ove sedmice temperature po prognozama tek neznatno smanjivale.

U Kninu je u nedjelju kao najtoplijem gradu u 14 sati bilo 39 stepeni u hladu, a tek stepen manje bilo je u Belom Manastiru. U ostalim dijelovima zemlje temperatura se kretala između 31 i 37 stepeni.

Pošto će i dalje biti pretežno sunčano, vrlo vruće i sparno, ljekari danima savjetuju građanima da ne izlaze na sunce usred dana, da piju mnogo vode i da kapama i šeširima štite glave od sunca.

Ipak, kako već duže vremena nema obilnijih kiša, u nekim krajevima dolazi do poteškoće s vodom.

Nestašice vode ima i na hrvatskom kopnu, u Virovitičko-podravskoj županiji, gdje redukcije traju skoro dvije sedmice, a nadležni smatraju da do nedostatka vode dolazi zbog dotrajalosti sistema snabdijevanja u kome su gubici vode 40 posto.

Izvor: Agencije