Temperature u Australiji rastu brže

Australija je među zemljama koje emituju najviše ugljen-dioksida po glavi stanovnika na svijetu (AP)

Australiju do kraja stoljeća očekuje rast prosječne temperature više od 5 stupnjeva Celzijevih, što je snažnije zagrijavanje nego u ostalim dijelovima svijeta, objavila je u utorak nadležna državna agencija.

U najopsežnijoj analizi klimatskih promjena uopće, Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) opisao je najgori mogući scenarij prema kojemu bi prosječna temperatura u Australiji 2090. godine bila za 5,1 Celzijev stupanj viša od današnje, ukoliko se ne poduzmu koraci u ograničavanju emisije stakleničkih plinova.

Podizanje nivoa mora i kiseli okeani

“Velika je vjerojatnost da će vrućine biti češće i veće”, izjavio je vodeći stručnjak CSIRO-a Kevin Hennesy.

“Vrlo je velika i vjerojatnost da će se podići razina mora, da će oceani postati kiseliji, a snježni pokrov tanji”, dodao je, kako prenosi Hina.

Katastrofično upozorenje državnog CSIRO-a u neskladu je sa službenim izjavama australskog premijera Tonyja Abbotta, koji je 2009. godine ustvrdio da su znanstvene procjene klimatskih promjena “koještarije”.

Abbott je prošle godine ukinuo porez na emisiju ugljičnog dioksida i raspustio neovisno povjerenstvo za klimu, rekavši kako posljednje suše, koje su nanijele velike štete uzgajivačima goveda, “nisu nikakva novost za Australiju”.

Obama upozorio Australiju

Kao domaćin skupa G20 prošle godine, Abbott je pokušao skinuti s dnevnog reda pitanja o klimi, što je rezultiralo poniženjem na skupu u Brisbaneu kad je američki predsjednik Barack Obama u svome govoru upozorio Australiju da je njezin Veliki koraljni greben u opasnosti.

Australija je među zemljama koje emitiraju najviše ugljičnog dioksida po glavi stanovnika na svijetu, ali je u početku odbijala sudjelovati zajedno sa Sjedinjenim Američkim Državama, Japanom, Francuskom i drugim zemljama u Zelenom klimatskom fondu Ujedinjenih naroda.

Izvor: Agencije