Tenkovi iz Rusije ušli u Ukrajinu

Proruski separatisti u gradu Snjižne na istoku Ukrajine došli su u posjed tri tenka.

Odbijaju navode da je riječ o ruskoj pomoći i tvrde da su to, ali i drugo teško naoružanje preuzeli iz zauzetih skladišta ukrajinske armije.

Istovremeno, vlasti u Kijevu tvrde da je kolona vojnih vozila prešla rusko-ukrajinsku granicu u blizini tog grada.

Zvanični Kijev tvrdi da Rusija šalje tenkove, transportere i artiljeriju na istok Ukrajine.

Specijal: Kriza u Ukrajini

”U obraćanju medijima, ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov rekao je da je konvoj iz Rusije ušao u istočni dio Ukrajine, koji je pod kontrolom separatističkih snaga. Konvoj, koji se sastojao od tri tenka, kao i transportera i artiljerijskog naoružanja, stigao je u vojnu bazu Dijakov, koja je trenutno pod kontrolom separatista, a potom i u grad Snjižne”, javlja reporter Al Jazeere Neave Barker.

”Inače, u tom gradu su u poslednjih nekoliko dana pojačane vojne aktivnosti. Jedna od teorija glasi da je konvoj stigao kako bi obezbijedio odbranu separatista u gradu. Prema navodima iz Ministarstva unutrašnjih poslova, tamo se trenutno vode bitke između ukrajinskih i separatističkih snaga. Pretpostavlja se da je dio konvoja uništen. Nema nikakvih informacija u vezi s tim ko stoji iza slanja konvoja. Nijedno vozilo nije imalo istaknutu bilo kakvu oznaku. Znamo da je riječ o tenkovima T-72, koji su 70-ih godina proizvođeni u Ukrajini, ali ih ukrajinska vojska više ne koristi. Prema drugoj teoriji, koju prenosi ruska novinska agencija Interfaks, ti tenkovi su prije nekoliko mjeseci zarobljeni na Krimu, odvezeni u Rusiju, a potom vraćeni preko granice.

Međutim, šta sve ovo zapravo znači? Ovo predstavlja jasnu poruku ukrajinskoj vladi i novim vlastima u Kijevu da separatisti sada imaju i teško naoružanje te da su voljni da uzvrate na posljednje protivterorističke akcije”, javlja Barker.

Poginuli i ranjeni

Tokom operacije ukrajinske vojske u regionima Donjecka i Luganska poginulo je 270 ljudi, a 713 povrijeđeno, saopćilo je ukrajinsko Ministarstvo zdravlja.

U saopćenju se navodi da je u Donjecku poginulo 225 ljudi, a u Lugansku 45, javlja Srna.

Vršilac dužnosti ministra zravlja Oleg Musi rekao je da deset medicinskih institucija u ovim regionima ne radi uopće ili da ne funkcionira u punom obimu zbog komplicirane situacije, prenio je Itar-Tass.

U Donjecku i Lugansku traju sukobi između ukrajinske vojske i lokalnih milicija, koje odbijaju priznati vlasti u Kijevu.

Granicu između Ukrajine i Rusije prešlo je blizu 15.000 ljudi, koji se sklanjaju pred sukobima na jugoistoku Ukrajine, izjavio je Denis Pušilin, predsjednik parlamenta samoproglašene Narodne Republike Donjeck.

On je rekao da je uglavnom riječ o ženama i djeci.

Očekuje se da će generalni sekretar Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju Lamberto Zannier doputovati u ruski grad Rostov na Donu kako bi se sastao s izbjeglicama iz Ukrajine.

Izvor: Agencije