Tenzije na relaciji Grčka – Španija zbog Katalonije

'Kataloniju i dalje pokušavaju da otmu nacionalistički populisti', piše autor (EPA)

Grčka je pozvala španskog ambasadora u Atini da povuče izjavu koju je dao grčkom listu, a u kojoj nagoviještava da Atina ne podržava jedinstvo Španije, što otkriva zategnutost odnosa dvije partnerske zemlje članice Evropske unije povodom katalonskih težnji ka nezavisnosti.

“Iznenadili su nas komentari ambasadora prijateljske i savezničke Španije, koji je javno kritizirao grčku Vladu”, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova Grčke, prenosi Reuters.

Španski ambasador u Grčkoj Enrique Viguera rekao je za grčki list Eleftheros Typos da, dok je dobio jasna uvjeravanja o podršci španskom jedinstvu od grčke konzervativne opozicije i predsjednika Prokopisa Pavlopoulosa, to isto se ne može reći za ljevičarsku Vladu grčkog premijera Alexisa Tsiprasa.

“Saopćenja grčke Vlade o tom pitanju izostaju. Međutim, druge evropske vlade toplo podržavaju teritorijalni integritet Španije i stav naše Vlade”, rekao je Viguera.

‘Vrijeđa grčki ustav’

Grčko Ministarstvo vanjskih poslova optužilo je španskog ambasadora da “vrijeđa grčki Ustav” time što je nagovijestio da grčki predsjednik ne govori u ime Vlade.

U saopćenju Ministarstva se ukazuje i da se, usvajanjem argumenata političke opozicije, španski ambasador miješa u unutrašnja pitanja Grčke.

“Pozivamo ambasadora da izbjegava da se ponaša na način koji nije u skladu s diplomatskim normama i očekujemo da on povuče svoju neprimjerenu izjavu i grčkoj Vladi pruži potrebna objašnjenja”, zaključuje se u saopćenju.

Glasnogovornik grčke Vlade je u nedjelju saopćio da Vlada u potpunosti podržava teritorijalni integritet i jedinstvo Španije, kao i bilo kakvu inicijativu u cilju obnove demokratskog dijaloga u okviru španskog Ustava, napominje britanska agencija.

Izvor: Agencije