Tenzije u Vukovaru zbog odluke o dvojezičnosti

U Vukovaru se očekuje uvođenje dvojezičnosti, odnosno ćilirica i srpski jezik u ravnopravnoj službenoj upotrebi sa latinicom i hrvatskim.

Zatražila je to Samostalna demokratska srpska stranka, nakon što je posljednji popis stanovništva pokazao da u gradu na Dunavu živi 34,87 posto Srba.

Vukovarski ratni veterani i dio građana su protiv, zbog svježih ratnih strahota sa početka devedesetih, kada je grad bio pod kontrolom srpskih snaga.

Okupljanje ispred zgrade Županije

“Tragovi uklonjene table i glasine da će biti postavljena nova, dvojezična stvorile su pomutnju ispred zgrade županije”, izvještava Ivana Brkić.

Okupilo se nekoliko ljudi, koji su protiv ćirilice na javnim natpisima.

Meri Vovra, stanovnica Vukovara, smatra:

“Sramota, sramota na Vukovar ćirilicu staviti, gdje je i krv pala”.

Iz županije tvrde da su tablu skinuli prije četiri godine, a ne danas. No, ni udruge branitelja ne žele da to mjesto popuni dvojezična ploča.

Traže moratorij na uvođenje ćirilice i srpskog jezika u idućih 50 godina. Ratne rane su, kaže, još svježe, a popis stanovništva netačan.

Tomislav Josić iz Stožera za obranu hrvatskog Vukovara, kaže:

“Mi ćemo se buniti i dalje, u Vukovaru, Zagrebu, ako treba i u cijeloj Hrvatskoj.”

U Vukovaru, prema posljednjem popisu, više od jedne trećine stanovništva srpske je nacionalnosti. Traže da im se osigura ono što im zakonima pripada.

Iako postoje otpori ćirilici i srpskom jeziku, Vlada od provođenja zakona ne odustaje.

Arsen Bauk, ministar uprave, kaže:

“Nema potrebe požurivati, država ima svoje institucije i zakone i one koji su odgovorni da se provedu. Što se tiče roka, to će biti u primjerenom roku i na odgovarajući način”.

No, mnogima nije primjereno da ćirilica stoji baš na svakoj vukovarskoj javnoj instituciji.

“Spomen dom Ovčara mogao bi biti izuzet od uvođenja dvojezičnosti. Takvu je ideju iznio gradonačelnik Vukovara, jer je Vukovarcima bolno gledati ćirilicu na mjestu, gdje su 91. mučeni i ubijani hrvatski branitelji, žene, djeca, starci”, izvještava Brkić.

‘Poštivanje zakona’

S druge strane, SDSS traži punu primjenu Ustavnog zakona i zakona o upotrebi jezika i pisma nacionalnih manjina.

Dragan Crnogorac iz Samostalne demokratske srpske stranke, kaže:

“Da li je meni prihvatljivo da se zakoni primjenjuju partikularno. Pa vidite ja poštujem zakone i očekujem da ih poštuju drugi”.

Bude li ih Vlada poštivala, branitelji najavljuju masovne proteste. Petnaest godina od provedbe mirne reintegracije, u grad heroj, kako u Hrvatskoj nazivaju Vukovar, uvukao se nemir.

Izvor: Al Jazeera