Tenzije zbog detektora metala ispred Al-Aqse

Na ulazima u džamijski kompleks postavljeni su detektori za metal (Anadolija)

Tenzije su izbile na ulicama Starog grada u Jerusalemu zbog džamije Al-Aqsa. 

Palestinci negoduju zbog odluke izraelskih vlasti da postave detektore metala na njen ulaz.

Džamija je danas ponovo otvorena nakon oružanog sukoba u petak, ali upravnici tog kompleksa odbijaju da otvore kapije.

Ističu da se postavljanjem detektora krše dosadašnji sporazumi. Pozvali su vjernike na proteste te da molitvu obavljaju ispred ulaza. 

Zvaničnici džamije Al-Aqsa osudili su nove mjere sigurnosti koje su uvele izraelske vlasti nakon ponovnog otvaranja džamije.

Omar Kiswani, upravitelj kompleksa džamije Al-Aqsa je kazao: “Zatvaranje džamije Al-Aqsa, okupacija kompleksa i sprečavanje poziva na molitvu su nepravedni i neprihvatljivi i predstavljaju kršenje rezolucija Ujedinjenih naroda i međunarodnih sporazuma. Izraelske vlasti smatramo odgovornim za promjene koje su uveli u džamiji Al-Awsa i uskraćivanje kontrole nad kompleksom. Nećemo ulaziti u džamiju sve dok nam Al-Awsu ne vrate onako kako su nam je oduzeli”.

Krajnje napeta situacija

Reporter Al Jazeere Harry Fawcett javlja iz okupiranog Istočnog Jerusalema da je riječ o krajnje napetoj situaciji, koja veoma lako može prerasti u otvoreni sukob.

“Izraelske vlasti su džamiju Al-Aqsu zatvorili uoči džuma-namaza, prvi put nakon 1969. kada je izbio požar. Napetosti su preko vikenda donekle bile pod kontrolom, a džamija je danas trebala biti otvorena, nakon napada u kojem su ubijena tri Palestinca i dva izraelska policajca. Na ulazu u kompleks postavljeni su detektori metala, kao mjera sigurnosti koja je, kako Izraelci tvrde, neophodna. Međutim, nadležni organ, vakufska organizacija koja upravlja kompleksom, postavljanje detektora smatra nametanjem izraelskog suvereniteta i mijenjanje činjenica kojim se narušava delikatna ravnoteža na terenu. Kako navode, Izrael ovim nastoji postepeno preuzeti sigurnost i u ovom dijelu Jerusalema. Danas popodne je došlo do manjeg naguravanja između muslimanskih vjernika koji su se okupili ispred ulaza u kompleks i grupe Jevreja koji su se kretali prema džamiji. Policija je upotrijebila palice”, javlja Fawcett.

Jerusalemski islamski vakuf upozorio je izraelske vlasti da će vjernici, ako ne uklone detektore metala, nastaviti bojkotovati nove sigurnosne mjere, odnosno da neće održati ni narednu džumu-namaz u prostoru Al-Aqse.

Gilat Erdan, ministar sigurnosti Izraela, izjavio je da je prošlosedmičnim napadom pređena crvena linija i da su ove mjere neophodne.

“Dakle, obje strane ostaju čvrsto na svojim pozicijama i teško je procijeniti kako će se ova potencijalno opasna situacija dalje razvijati”, javlja Fawcett.

Izvor: Al Jazeera i agencije