Teorije zavjere u srbijanskim medijima: CIA poslala Hrvate na stadion Partizana

Partizan, Crvena zvezda, Neredi, Policija, Navijači
U masovnoj tučnjavi na utakmici povrijeđeno je 20-ak, a privedeno više od 20 osoba (Reuters)

Petorica hrvatskih državljana koji su sudjelovali u masovnoj tučnjavi i neredima na utakmici Crvene zvezde i Partizana u srijedu u Beogradu nalaze se pred srbijanskim tužiteljem, a srbijanski i hrvatski mediji prenosi da im prijeti i do 12 godina zatvora, jer je riječ o organiziranoj skupini.

Šesti hrvatski sudionik tučnjave u bolnici je u Beogradu s teškim ozljedama, ali u stabilnom stanju, prenosi Hina. Mediji prenose da je riječ o Anti Firiću, koji je, kako piše Blic, zadobio nagnječenje mozga.

Tužiteljstvo ih mora ispitati jer im u petak navečer istječe mjera zadržavanja od 48 sati, a nakon saslušanja bit će odlučeno hoće li se i protiv koga od njih pokrenuti kazneni postupak i za koja kaznena djela te hoće li se tražiti pritvor ili će biti deportirani u Hrvatsku.

Šestorka iz Splita, kako su prenijeli srbijanski i hrvatski mediji, sudjelovala je u masovnoj tučnjavi na utakmici u Beogradu iako je MVEP u četvrtak potvrdio sudjelovanje četvorice muškaraca.

Navodi se kako je riječ o Ivanu Miškoviću, Stjepanu Mihoviloviću, Hrvoju Bakoviću, Jakovu Podrugu, Anti Firiću i Damiru Tovaroviću.

‘Heroji’ crne hronike i borilačkih sportova

Nitko od njih, pišu hrvatski mediji, nema poveznica s navijačima, no neki su, kako prenose 24 sata, poznati sa stranica crne kronike, a neki i iz sportskih izvještaja, kao natjecatelji u borilačkim sportovima.

Tako zagrebački portal Index.hr, navodeći samo inicijale, navodi da je 26-godišnji A. F. prije nekoliko godina bio u zatvoru jer je zajedno s bratom pretukao jednog poduzetnika na Hvaru, a da je S. M. iz Klisa prije nekoliko godina pobjegao iz zatvora u Šibeniku, gdje je bio na odsluženju troipolgodišnje kazne zatvora zbog razbojstva. Ubrzo je vraćen u ćeliju.

D. T. i J. P. su splitski MMA borci, kako piše zagrebački portal, obojica bez značajnijih rezultata.

J. P., navodno, nije bio na stadionu Partizana, ali je priveden jer je s ostalima prešao granicu, a preostala dvojica Splićana, piše Index.hr, nepoznata su javnosti.

I dok neslužbene informacije govore da su hrvatski izgrednici unajmljeni za obračun među frakcijama Partizanovih navijača, neki srbijanski mediji – posebno tabloidi, poznati po, najblaže rečeno, pretjerivanju – u petak su iznijeli i neke fantastične te pomalo nevjerojatne motive, pozadinu, scenarije i “prave” ciljeve izazivanja sukoba na tribinama i ulozi hrvatskih sudionika u tome, koji po svemu podsjećaju na teorije zavjere, ali one slabašno i neuvjerljivo iskonstruirane.

Aleksandar Vučić rekao je kako trebaju odgovarati svi sudionici nasilja, bez obzira jesu li Srbi ili Hrvati

Iako su prve informacije govorile da je riječ o “pojačanju” navijačkoj frakciji Vandal Boys u pokušaju da od navijačke skupine predvođene skupinom Alkatraz preuzme kontrolu nad jugom stadiona Partizana, ali i dijelom kriminalne scene, u petak su brojni srbijanski mediji, kao glavnu vijest na naslovnicama, šestoricu hrvatskih državljana istaknuli kao vođe nereda na tribinama, pri čemu je cilj bio ni manje ni više nego destabilizacija Srbije, rušenje predsjednika Aleksandra Vučića i srbijanskih vlasti, a po nekima su iza svega stajale strane obavještajne službe.

Telegraf tako piše da su drogirani “huligani iz Splita” kreatori kaosa koji su započeli masovnu tučnjavu te da je Partizanov jug pokušao preuzeti Ante Firić, koji je stigao na poziv navijačkih skupina Young Boys i Vandal Boys.

Srbijanski mediji: ‘Cilj destabilizacija i rušenje vlasti’

Alo iznosi informaciju o plaćenicima iz Hrvatske koji su dobili 10.000 eura “po glavi” kako bi zapalili stadion, izazvali rat navijača i stvorili kaos u zemlji, s obzirom na to da je namjera, kako pišu, bila izazvati u Srbiji nerede širih razmjera.

Za to su im, kako piše Alo, platile osobe iz Beograda, a među njima i visoki dužnosnik Partizana, koji, navodno, želi preuzeti kontrolu nad navijačima. Prema tom scenariju, šestorica iz Hrvatske plaćena su da bi, kako se navodi, rušila vlast u Srbiji.

S druge strane, nakon što su uhićeni, policajci su čuli jednog od njih kako se žali: ‘Je..te, da sam znao da ću za 100 eura dobiti ovakve batine…'”, rekao je neimenovani izvor iz Srbije za portal 24sata.

Konačan cilj angažmana Splićana, prema Informeru, bilo je – rušenje Aleksandra Vučića. Prema analizama sigurnosnih stručnjaka koje je prenio taj tabloid, Splićane su angažirali stranci, točnije, strane službe da destabiliziraju zemlju.

Prema tim napisama, CIA je “direktnim instrukcijama naložila hrvatskim huliganima da izazovu nerede, a cilj je bio prelijevanje sukoba na ulice i izazivanje nereda u Beogradu”, prenosi Index.hr.

Večernje novosti također donose sličnu priču, s “pojašnjenjem” da se pažnja javnosti od toga željela skrenuti na priču o sukobu među frakcijama navijača Partizana.

S druge strane, Slobodna Dalmacija u polušali čitav događaj uspoređuje sa srbijanskim filmom Parada, naglašavajući da je ipak razlika što su u filmu “srbijanski probisvijeti unajmili hrvatske prijatelje za obranu, dok se ovdje radilo o napadu”, napominjući i da su, za razliku od filma, događaji u Beogradu – gdje je stanje terena, navode ironično, u srijedu bilo idealno za tučnjavu – stvarni da stvarniji ne mogu biti.

Vučić: ‘Trebaju odgovarati bili Srbi ili Hrvati’

U masovnoj tučnjavi na utakmici između Partizana i Crvene zvezde u Beogradu ozlijeđeno je 20-ak, a privedeno više od 20 osoba.

Ako šestorica hrvatskih državljana budu procesuirana u Srbiji, mogu računati na pomoć Republike Hrvatske, ako je zatraže.

Partizan, Crvena zvezda, Neredi, Navijači, Policija
Neki od hrvatskih sudionika nereda, prenose mediji, poznati su iz borilačkih sportova i stranica crne kronike

MVEP je u četvrtak navečer priopćio kako nitko od njih još nije zatražio konzularnu pomoć Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu, no supruga Damira Tovarovića, koji, prema medijskim napisima, ima istu ozljedu kao Firić te lom gornje vilice i koji je, navodno, uhićen nakon bijega iz bolnice, demantirala je Ministarstvo, tvrdeći da je pomoć tražila, ali nije dobila povratnu informaciju, kako su prenijele Sportske novosti.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić na sve je reagirao u četvrtak navečer, rekavši kako trebaju odgovarati svi sudionici tučnjave i nasilja, bez obzira na to jesu li Srbi ili Hrvati.

“Ne znam šta su radili ne samo huligani nego i kriminalci iz pojedinih republika bivše Jugoslavije i nekih drugih zemalja, jer nisu došli da gledaju. Učestvovali su u organizovanju i izazivanju nasilja i naravno da će odgovarati. To što ste Hrvat ili građanin Hrvatske ne ekskulpira vas od prekršajne i krivične odgovornosti. A oni koji su učestvovali u nečemu – oni će za svoja zlodela i te kako da odgovaraju”, poručio je Vučić.

Hrvatski ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak je istaknuo da u ovom trenutku ne može govoriti jesu li hrvatski državljani koji su u srijedu u Beogradu sudjelovali u tučnjavi tijekom nogometne utakmice između Partizana i Crvene zvezde u Hrvatskoj registrirani kao huligani, međutim, istaknuo je da postoji kontakt sa srbijanskom policijom te hrvatska policija također intenzivno istražuje koji bi bili motivi uključivanja u događaje koji su se zbili u Beogradu.

Izvor: Al Jazeera i agencije