Tepiću spomenik u Beogradu, Hrvatska negoduje

Barutana Bjelovar, spomenik poginulim hrvatskim vojnicima (Wikipedia)

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je da će spomenik Milanu Tepiću, majoru nekadašnje JNA, biti podignut nedaleko od lokacije gdje mu se u Beogradu nalazi bista, i poručio predstavnicima Hrvatske da se uzdrže od pokušaja da nametnu Srbiji svoju istinu.

Namjera Vlade Srbije da podigne spomenik Tepiću podignula je buru u Hrvatskoj. HRT navodi da je riječ o čovjeku koji je 29. septembra 1991. izazvao eksploziju u vojnom skladištu na Barutani te tako zamalo sravnio grad.

U eksploziji je poginulo jedanaest hrvatskih boraca i pripadnik JNA koji je ostao u kasarni Božidar Adžija. Bjelovar 29. septembra slavi Dan Grada i Dan branitelja.

Spomenik će biti podignut nedaleko od lokacije gdje se nalazi bista

‘Drugačije viđenje’

Vulin je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da nije potrebno niti objašnjenje, niti obrazloženje zašto se narodnom heroju podiže spomenik, i da je on, kao i vojnici koji su bili s njim, svojim djelom zaslužio sjećanje srpskog naroda.

Na konstataciju da iz Hrvatske stižu negodovanja na odluku da se Tepiću podigne spomenik, Vulin je odgovorio da od te države očekujemo da prihvati da Srbija drugačije posmatra posljednje historijske događaje, da se drugačije odnosi prema njima i da gleda u budućnost.

“Niko ne može da nametne Srbiji svoju istinu, niti da menja istinu za koju Srbija smatra da je njena. Mi ne pokušavamo da to radimo drugim zemljama i bilo bi jako lepo da se druge zemlje uzdrže od pokušaja da to rade nama”, poručio je Vulin.

On je ponovio da Srbija nikada nije pokušavala drugim zemljama da nametne svoju istinu, niti je od njih tražila da svoje udžbenike, historiju i spomenike prilagođavaju istini koju država Srbija smatra ispravnom.

Kako je rekao, Hrvatska bi morala razumjeti da se gledanje Srbije i Hrvatske na građanski rat u toj zemlji i njihovo vjerovatno nikada neće poklopiti, da će za Srbiju operacija “Oluja” uvijek biti najveći zločin i najveće etničko čišćenje poslije Drugog svjetskog rata, dok je to za njih herojski čin.

“Država Srbija nije nikoga zvala da ga kažnjava ili da mu preti zato što je Ante Gotovina postao važan funkcioner u Hrvatskoj, a za većinu Srba on je ratni zločinac”, rekao je Vulin.

Vulin je dodao da će spomenik Tepiću biti podignut u dogovoru sa nadležnim organima koji su dali odgovarajuće dozvole i da će se nalaziti na kraju Ulice majora Tepića na Dedinju, blizu mjesta gdje se danas nalazi njegova bista.

Osuda NVO-a 

Hrvatska nevladina organizacija Documenta – Centar za suočavanje sa prošlošću osudila je odluku Srbije da podigne spomenik majoru Tepiću, jer je, po njima, odgovoran za stradanje 11 hrvatskih vojnika.

Zagrebačka NVO navodi da je Tepić raznio jedno od skladišta oružja u Bjelovaru, napominjući da bi “tragedija bila veća da Tepić nije spriječen da digne i ostalih nekoliko skladišta u zrak”.

“Ovim destruktivnim činom Milan Tepić je, pored ubistva hrvatskih vojnika i jednog JNA vojnika, u opasnost doveo brojne stanovnike Bjelovara i nikako ne zaslužuje slavljenje”, ocjenjuje se u saopćenju.

Predsjedništvo SFRJ, 19. novembra 1991. godine majora Milana Tepića je “za izvanredan podvig u borbi protiv neprijatelja prilikom njihovog napada na kasarnu JNA u Bjelovaru” posthumno odlikovalo Ordenom narodnog heroja Jugoslavije i proglasilo narodnim herojem.

Kako se navodi, njegovo ime nose ulice u gradovima širom Srbije i Republike Srpske, kasarna u Jakovu kod Beograda, a spomen-ploča njemu u čast se nalazi u jednoj zgradi Generalštaba Vojske Srbije u Topčideru.

Izvor: Agencije