Terminali Ploče pred gašenjem zbog duga

Naftni terminali Federacije Bosne i Hercegovine Ploče (NTF), kćerka firma Terminala Federacije, još od svog osnivanja 2006. godine, bili su u centru medijske pažnje.

Tlo na kojem se nalaze predmet je međudržavnog spora između BiH i Hrvatske.

Ko će uknjižiti zemljište vrijedno više od stotinu miliona eura, još je otvoreno pitanje.

Pored toga, u proteklim godinama nizale su se afere, kao i dugovi, smjene uprava i nadzornih odbora, sudski procesi.

No, posljednja sudska presuda, po kompaniju bi mogla imati fatalan ishod, saznaje Al Jazeerin reporter Jakov Avram.

Zabrinutost radnika

Život radnika NTF Ploče Tonćija Marinovića iz temelja se promijenio prije dva mjeseca.

Tada je, kako kaže, shvatio da bi kompanija za koju radi gotovo 30 godina, dok je još bila dio bosanskohercegovačkog Energopetrola, mogla biti konačno ugašena.

Nije primio posljednje dvije plate, kao ni njegovih 80 kolega, jer su računi Terminala blokirani.

“Osjećamo se svi jako loše. Prisutna je nervoza. Pored te dvije plate, imamo i pet razlika plata. Sama činjenica da je i vlasnik kapitala jako inferioran, svi smo jako zabrinuti za stanje u našoj tvrtki”, kaže on.

Vlasnik kapitala, Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, suočila se s odlukom Arbitražnog suda u Parizu koja Terminalima nalaže da plate bivšem partneru, britanskoj kompaniji Deltagrip čija je djelatnost trgovina naftnim derivatima, sedam i po miliona eura ili da idu u stečaj.

Prethodno je Deltagrip optužio Terminale za nelegalan raskid ugovora za iznos od 103 miliona dolara i 1,3 miliona eura 2010. godine.

Odluku je, mimo zvaničnog priznanja Trgovinskog suda Hrvatske, priznao sud u Sisku.

Krajnje neuobičajeno, po izricanju prvostepene presude, isti sudija je naložio blokadu računa i zapljenu.

Kompanija se žalila Trgovinskom sudu Hrvatske. Pokušaji vansudske nagodbe s Deltagripom do sada nisu urodili plodom.

Strateški interes

Radnici koji već dva mjeseca nisu primili platu, odavde ne mogu učiniti mnogo. O njihovoj sudbini sada se odlučuje u Sarajevu, Zagrebu, Sisku, ali i Londonu.

Osjećaju da vrijeme neumoljivo teče, te da je stečaj blizu. Ali, još nisu izgubili nadu.

“Od samog osnivanja, firma je uvijek bila od velikog strateškog interesa i to me vodi ka zaključku da unatoč svemu, trenutnom katastrofalnom stanju, naći će se ipak rješenje, vjerujem da hoće”, kaže radnica NTF Ploče Vesna Gradec.

Upravi, izuzev nagodbe s Deltagripom, ostaje pokretanje postupka predstečajne nagodbe pred Finansijskom agencijom Hrvatske, koji traje maksimalno 120 dana.

Tako bi dobili vrijeme da pokušaju pronaći novac. A to bi, opet, bila gotovo nemoguća misija.

Terminali iznajmljuju kapacitete za nekoliko velikih kompanija na regionalnom tržištu, poput INE, Petrola, OMV-a i Fabrike glinice Birač.

Stečaj bi doveo do poremećaja na tržištu nafte u Bosni i Hercegovini, budući da se godišnje preko Terminala uveze gotovo 40 posto ukupnih derivata.

Važnije od toga je da bi gubitak Terminala za ovaj bh. entitet, koji grca u dugovima, značio odricanje od imovine vrijedne nekoliko stotina miliona eura.

I to zbog stotinu puta manjeg iznosa.

Izvor: Al Jazeera