Termoelektrana Stanari puštena u rad

Nova Termoelektrana Stanari u bh. entitetu Republika Srpska u utorak je puštena u rad.

Ceremoniji otvaranja prisustvovali su ambasadori Velike Britanije i Kine u Bosni i Hercegovini, čelnici RS-a i rukovodstvo kompanije Dongfang Electric Corporatio, koja je gradila ovaj objekat.

U kompaniji EFT-Rudnik i TE Stanari kažu da je nova termoelektrana u potpunosti usklađena s propisima RS-a iz oblasti zaštite životne sredine te se u potpunosti pridržava direktive Evropske unije za postrojenja s velikim ložištima.

Dva miliona megavat-sati

“Procjena utjecaja na životnu sredinu za TE Stanari pokazala je da izgradnja i rad elektrane neće imati bitniji utjecaj na životnu sredinu”, kažu u ovoj kompaniji.

Pogon TE Stanati projektiran je na bazi istraženih i potvrđenih rezervi uglja od 108 miliona tona, što je dovoljno za kontinuiran rad narednih 40 godina.

Termoelektrana će godišnje proizvoditi dva miliona megavat-sati električne energije.

“EFT-Rudnik i TE Stanari trenutno zapošljava 720 radnika, do kraja godine taj broj će se popeti na 800 radnika, a daljim razvojem očekuje se da broj zaposlenih u punom kapacitetu rada bude 900”, najavili su iz ove kompanije.

Članovi Centra za životnu sredinu u ponedjeljak su, akcijom ispred zgrade Vlade RS-a u Banjoj Luci, skrenuli pažnju javnosti na zdravstveni utjecaj i društvene troškove projekta TE Stanari.

Tvrde da nisu dobili nijedan dokument na osnovu kojeg se može vidjeti da će se TE Stanari pridržavati propisanih ograničenja emisija.

‘Do 1.817 smrtnih slučajeva’

Angažirali su stručnjaka, koji je proveo studiju utjecaja ove termoelektrane, koristeći model prostiranja zagađenja i utjecaja koji koristi i EU.

“Nalazi su zabrinjavajući te upućuju da će TE Stanari za vrijeme trajanja i rada uzrokovati između 218 i 1.817 smrtnih slučajeva te finansijsku štetu između 127 miliona i 1.153 milijarde eura”, saopćio je Centar za životnu sredinu.

Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a je akciju Centra nazvalo “najnovijom cirkuskom predstavom, koja je imala za cilj da paušalnim, pseudonaučnim ocjenama uznemiri javnost i, po ko zna koji put, omalovaži napore RS-a da stvori bolje životne uslove svojim građanima”.

Izvor: Al Jazeera i agencije