Tešanjska zlatna voda

Podzemnim istraživanjima planine Crni Vrh, koja se nalazi nadomak Tešnja, pronađene su rezerve mineralne vode.

Njen kvalitet potvrđen je zlatnom medaljom na sajmu voda u američkom gradu Barkeley Springs.

Među vulkanskim stijenama starim više od četiri miliona godina, pronađena je najbolja mineralna voda na svijetu, izvještava Al Jazeerin reporter Emir Nuhanović.

Ona se sa dubine od 85 metara vadi na površinu i cijevima šalje do fabrike, dva kilometra niže.

Jedina ne sadrži sulfate

Emir Omerbašić je vlasnik kompanije Celvik, koja proizvodi blizu 100 hiljada litara vode dnevno, iako je izdašnost izvora duplo veća.

Omerbašić tvrdi kako je voda koju flašira dobila zlatnu medalju između ostalog jer se od ostatka svjetske konkurencije razlikuje po jednoj bitnoj stavci – ne sadrži sulfate.

“Specifična je po svom fizičko-hemijskom sastavu iz razloga što među dosad poznatim flaširanim vodama, jedina na svijetu ne sadrži sulfate”, kaže Omerbašić.

Tešanj je i ranije bio poznat po kvalitetnoj mineralnoj vodi. Svjetsku slavu grad je doživio nakon što je kompanija OAZA 1998. godine pobijedila na sajmu voda u američkom Barceley Springsu, popularno nazvanom “Oskar za vode”. Tada je OAZA bila i oficijelna voda u Bijeloj kući. Od tada do danas, voda iz ovog kraja se na prestižnom takmičenju nalazi konstantno među prvih pet.

Usko tržište

Osim relativnog problema kvantiteta, bh. proizvođači vode i tešku tržišnu bitku.

Kompanija Celvik većinu vode prodaje u BiH, a samo mali dio izvozi u zemlje Evropske unije. Nekada su bili zastupljeni i u Hrvatskoj, no to tržište im je preko noći nestalo.

“Tržište Republike Hrvatske je bilo dosta zastupljeno do prije četiri godine dok nije stupio na snagu novi zakon o zaštiti okoliša kojim je uveden novi namet na uvozne vode, što je našu vodu učinilo skupljom od domaćih voda, tako da smo preko noći prestali izvoziti u Republiku Hrvatsku.”

I dok gotovo sve zemlje u Evropi i regiji imaju jasnu strategiju za razvoj ovog tržišta, kroz koje pomažu eksploataciju voda, te zaštitu domaćih proizvođača, u Bosni i Hercegovini, angažovanost najviših nivoa vlasti ogleda se uglavnom kroz davanje koncesija.

To rezultira time da je, iako ova država ima najveće zalihe prirodne i mineralne vode, uvoz ipak sedam puta veći od izvoza.

Izvor: Al Jazeera