Teški dani eritrejskih izbjeglica u Jemenu

Iako se Jemen suočava sa nestašicom hrane i sigurnosnim problemima, prema podacima UNHCR-a, ta zemlja trenutno pruža utočište za više od 250.000 izbjeglica uglavnom iz Somalije, Etiopije, Eritreje i Iraka. Međutim, neki od njih često se nađu u mnogo lošijoj situaciji.

Neke eritrejske izbjeglice u Jemenu doslovno su izbačene na ulicu. Više od 200 njih, među kojima su žene i djeca, prekomorskim putem došlo je do jemenskog priobalnoga grada Al-Hudaydah. Vlasti u Jemenu su ih odmah poslale u centralni zatvor. Potom ih je UNHCR privremeno smjestio u glavnom gradu Sana'i, ali im je rečeno da privremeni smještaj moraju napustiti.

“Nemamo ni pokrivača ni hrane. Među nama ima djece, žena, bolesnih osoba i trudnica…”, priča Enes Mogamed, izbjeglica iz Eritreje.

Jedna eritrejska humanitarna organizacija Ard al-Sedq pomaže im osnovnim životnim potrepštinama, ali ni to nije dovoljno.

Krhka sigurnosna situacija

“Naša sredstva su potrošena. Stoga nećemo biti u stanju nastaviti pružati ni najosnovniju pomoć ovim izbjeglicama. A i ono što smo im do sada pružili, bilo je malo i nedovoljno”, kaže Idris Lahda iz te organizacije.

UNHCR negira optužbe da ne pruža adekvatnu pomoć i tvrdi da se njihov posao s izbjeglicama završava onog trenutka kada one steknu pravo da zatraže azil u Jemenu.

“Ne možemo eriterejskim izbjeglicama pružiti pomoć koju ne pružamo drugim izbjeglicama. Oni su primili dovoljnu količinu pomoći prema našim kriterijima. I druge grupe izbjeglica su prije njih primile istu pomoć i uspješno se uklopile u društvo”, rekao je Gamal al-Ga'bi, pravni savjetnik UNHCR-a u Jemenu.

Tešku situaciju afričkih izbjeglica dodatno otežava krhka sigurnosna situacija u Jemenu. Deseci hiljada Afrikanaca su proteklih godina emigrirali u Jemen. Tek su neki od njih uspjeli sebi osigurati pristojan život u izbjegličkim kampovima. Za druge se mukotrpna borba za sigurnim tlom nastavlja.

Izvor: Al Jazeera