Teški dani za argentinsku autoindustriju

Obim argentinskih ekonomskih problema postao je jasniji nakon posljednjih podataka o broju prodanih novih automobila. Nakon rekordne prošle godine, prodaja u prvoj polovini ove godine je pala za četvrtinu.

Kada vidite ulice Buenos Airesa prepune novih automobila, teško je povjerovati da je ta industrija u krizi. Prošle godine Argentinci su kupili gotovo milion novih vozila, što je novi rekord. Ali, ove godine prodaja drastično opada… radnici sve češće ostaju bez posla.

“Najveći problem je način na koji se radnici otpuštaju iz kompanija. Jednostavno ne možemo vjerovati kakav tretman trpe radnici. Kompanije uopće ne žele ulaziti u pregovore o različitim alternativama koje smo predložili i uopće ne poštuju zakone o radu”, izjavio je Damian Calci, predstavnik sindikata.

U fabrici za proizvodnju automobilske kozmetike vlasnik je iznenada stavio ključ u bravu. Radnici su pokrenuli štrajk, a Vlada je njihovo otpuštanje proglasila nezakonitim. Međutim, fabrika je i dalje zaključana.

Pad prodaje vozila uzrokovan je najvećim dijelom zbog novog poreza na luksuz, pada pezosa od 15 posto te rasta troškova goriva.

Radnici ne vjeruju poslodavcu

Predsjednica Argentine Cristina Kirchner otvorila je fabriku Honde blizu Buenos Airesa 2011. godine. Prošlog mjeseca proizvodnja je u potpunosti obustavljena, budući da je prodaja opala za trećinu.

Niko od proizvođača automobila nije želio ispuniti zahtjev Al Jazeere za intervju. Većina tvrdi da je situacija previše osjetljiva. S druge strane, radnici itekako imaju šta reći.

“Želimo jasno poručiti da se ne slažemo s odlukama menadžmenta kompanije. Ne provode zakonski propisane procedure za otpuštanje radnika, što dodatno komplicira situaciju. Zato što su internacionalna kompanija misle da mogu zaobići zakon”, tvrdi radnik Mauro Rocean.

Od oko 100.000 Argentinaca zaposlenih u autoindustriji njih gotovo 12.000 je otpušteno. Ukupno 200.000 automobila čeka na kupca. Za argentinsku autoindustriju i ostale sektore koje zavise od nje budućnost je vrlo neizvjesna.

Ekonomski pokazatelji autoindustrije često služe za sagledavanje stanja šire ekonomije. Mnogi se plaše da je težak period kroz koji industrija trenutno prolazi samo najava nečeg goreg što tek slijedi.

Izvor: Al Jazeera