Teški nuklearni pregovori uoči isteka roka

Šest svjetskih sila i Iran nastavljaju pregovore o iranskom nuklearnom programu u švicarskom gradu Lozani, a rok za dogovor ističe u utorak u ponoć.

Iako su pojedini zvaničnici davali optimistične izjave o napretku u pregovorima, dogovor još nije postignut, a razgovore je danas zbog ranije dogovorenih obaveza napustio ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Američki državni sekretar John Kerry rekao je da će on i njegove kolege nastaviti raditi tokom noći kako bi riješili „teška pitanja“ koja blokiraju nuklearni dogovor sa Iranom.

„Još imamo neka teška pitanja. Naporno radimo da ovo riješimo. Radit ćemo duboko u noć, a očigledno i sutra“, rekao je Kerry novinarima u Lozani, dodavši da „svi znaju značenje sutrašnjeg dana“ kada u ponoć ističe rok za dogovor.  

Dužina trajanja sporazuma

Prethodna četiri dana, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Rusija i Kina s Iranom vode maratonske pregovore.

Od Teherana se traži da na duže od 10 godina suspendira nuklearni program, dok bi im zauzvrat bile ukinute međunarodne sankcije koje guše ekonomiju te zemlje. 

“Krajnji rok jeste sutra uveče, ali postoji mogućnost da će oni ostaviti sebi još jednu noć da postignu ovaj istorijski dogovor”, izvještava iz Lozane reporterka Al Jazeere Nataša Krstin.

Šest sila sa Iranom do sutra navečer trebaju da postignu okvirni sporazum, odnosno političke okvire na osnovu kojih bi kasnije, do 30. juna, dalje dogovarali tehnička pitanja kojima bi iranski nuklearni program bio ograničen.

“Zapadne zemlje traže da ovaj sporazum bude na snazi deset ili više godina, najrigoroznija je tu Francuska, koja traži da traje od 11 do 15 godina. Međutim, Iran kaže da 15 godina ne dolazi u obzir, ali da se o deset može razgovarati”, javlja Krstin.

Lavrov se vratio u Moskvu

Dodaje da je drugo pitanje u kojoj bi mjeri Iran zapravo mogao da razvija svoj nuklearni program u tom periodu dok traje sporazum.

“Treća stvar je pitanje sankcija. Teheran želi jasne naznake kada bi mogle biti ukinute sankcije zemlji, koje je u proteklih deset godina uvodilo Savet bezbednosti UN-a, a jednostrano i SAD i EU”, javlja Krstin.

SAD će morati „preispitati“ svoje opcije ako se promaši rok za postizanje dogovora o iranskom nuklearnom programu, rekla je glasnogovornica State Departmenta Marie Harf.

„Ne želim da predviđam kakav će biti ishod pregovora… Sada je pravo vrijeme za donošenje odluka“, dodala je. 

Kineski ministar vanjskih poslova Wang Yi rekao je da Iran i svjetske sile „sužavaju“ razlike, ali da je „oprezno optimističan“ što se tiče dogovora. 

Njemačka strana izjavila je da je tokom pregovora bilo napretka, ali i nazadovanja, javlja Krstin.

“Ruski šef diplomatije Sergej Lavorv napustio je pregovore i vratio se u Moskvu zbog ranije preuzetih obaveza, a vratiće se u Lozanu ukoliko postizanje dogovora bude izvesno”, javlja Krstin.

Okončanje sankcija

Ministar vanjskih poslova Velike Britanije Philip Hammond rekao je da se nada da će u narednim satima biti postignut dogovor.

“Ovdje smo jer vjerujemo da ćemo postići dogovor. Ovaj sporazum će biti u korist svih. Ovo mora biti sporazum koji će nuklearnu bombu staviti izvan dosega Irana i o tom pitanju nema kompromisa”, rekao je ministar Hammond novinarima ispred hotela gdje se odvijaju pregovori.

“Ukoliko ćemo postići sporazum za nekoliko sati, Iran treba duboko udahnuti i donijeti neke teške odluke kako bi se sporazum postigao na vrijeme. Nadam se da ćemo postići sporazum u narednim satima”, istakao je Hammond, prenosi Agencija Anadolija.

U pregovorima, koji se održavaju u hotelu iz 19. stoljeća sa pogledom na jezero Ženeva, učestvuju američki državni sekretar John Kerry i ministri vanjskih poslova Irana Muhamed Javad Zarif, Velike Britanije Philip Hammond, Francuske Laurent Fabius, Njemačke Frank-Walter Steinmeier, Rusije Sergej Lavrov i Kine Wang Yi.

Šest svjetskih sila traže da Iran suspendira najspornije dijelove nuklearnog programa na više od deset godina, dok Teheran, koji negira da pokušava da ovlada tehnologijom pravljenja nuklearnog oružja, zauzvrat traži okončanje sankcija koje su uništile privredu Irana.

Dok su neka pitanja u pregovorima riješena, postoji nekoliko stvari o kojima dvije strane do sada nisu uspijevale postići dogovor.

Izvor: Al Jazeera i agencije