Teški pregovori o budžetu EU-a

Pred evropskim liderima je važna odluka – ona o budžetu za idućih sedam godina. Krajem novembra prošle godine nisu se uspjeli dogovoriti o iznosu, odnosno sklopiti kompromis koji bi zadovoljio apetite svih.

Šta očekuje lidere i šta se očekuje od njih sa idućeg susreta u Briselu, istražila je reporterka Al Jazeere Katarina Drlja.

Predsjedavajući Vijeća Evrope Herman Van Rompuy je, u tri minute, na službenoj stranici sročio šta očekuje od njih.

„Morat ćemo se saglasiti u vezi sa budžetom za našu Uniju. Ili, jednostavnije rečeno, moramo osigurati da Unija ima novac, kako bi ispunila svoje obaveze. Od sada, pa do kraja desetljeća“, napisao je predsjedavajući Vijeća Evrope.

Kritike Parlamentu

Rompuyev posljednji predloženi iznos je 958 milijardi eura, što je za 75 milijardi manje nego što je predložila Evropska komisija.

Da budžet neće biti lako dogovoriti, najavljuje i predsjednik Evropskog parlamenta Martin Schulz.

„Parlament neće pristati na finansijsku perspektivu koja neće u potpunosti uzeti u obzir zahtjeve Parlamenta“, rekao je on.

Većinom glasova odlučili su da žele budžet bez rezova, budžet sklon investicijama i jedinstven, što bi značilo da ne žele dijeliti novac na dva dijela – jedan za eurozonu, a drugi za ostale.

Ali, i Parlament se kritizira da previše troši – 21 milion je dat za Parlamentarium (savremeni muzej Evropske unije), 30 miliona će se dati za kuću/muzej evropske historije, a tu su i izdaci za informativne i druge brošure, te obilježavanje raznih prigoda, poput dodjele Nobelove nagrade i slično.

Janusz Lewandowski, komesar EU-a za finansijsko programiranje i budžet, kaže da se ono što Komisija želi za ujedinjenu Evropu naizgled ne poklapa sa rezultatima Van Rompuyevih pregovora. Dakle, sa onim što svaki lider želi samo za svoju zemlju.

Zadnje minute za budžet

„S obzirom na to da nam se, kao 28. članica, priključuje i Hrvatska, imamo puno više obaveza prema Lisabonskom ugovoru. Dakle, to je sada izgleda to, kada je u pitanju evropski budžet za budućnost. I to je manje nego što bismo trebali, kako bismo imali ‘više Evrope'“, izjavio je Lewandowski.

No, ni ove činjenice ne treba zanemariti – nezaposlenost u Uniji ruši rekord za posljednjih 15 godina. U EU-u je 26 miliona ljudi bez posl, a njih 120 miliona, prema Eurostatu, živi u siromaštvu.

Budžet mora obuhvatiti i njih, kaže Drlja. Jer, prema mišljenju ekonomista, u 2013. godini, sve ono što obuhvata famozni izraz „rast“ – oporavit će se, a nezaposlenost će ostati evropski problem, koji će se samo produbljivati.

„Sve i da imamo pozitivan rast, trebat će prilično vremena prije nego se situacija sa nezaposlenošću popravi. Sada, u okviru višegodišnjeg finansijskog okvira, i da imamo vise novca na raspolaganju, to ne bi imalo utjecaja prije 2014. godine“, kazao je Fabian Zuleeg, vodeći ekonomista briselskog instituta EPC.

Zbog svega toga, dogovoru ili, bolje rečeno, kompromisu po pitanju budžeta za period od 2014. do 2020. godine, otkucavaju zadnje minute.

Sa budžetom se već kasni, a niko ne želi da se ponovi 2007. godina, kada se novac nije iskoristio do maksimalnog potencijala.

Izvor: Al Jazeera