Teški trenuci španske auto industrije

Proizvođači kola u Španiji na krizu su odgovorili kresanjem proizvodnje (EPA)

Kriza eurozone teško je pogodila povjerenje u regionu, posebno Španiju i njenu autoindustriju, koja, zbog ogromnih problema s nezaposlenošću i pada standarda nakon zavođenja mera stezanja kaiša, preživljava teške trenutke, uz upozorenje analiticacra da se značajniji oporavk ne može očekivati u ovoj deceniji.

“Situacija je takva da se na horizontu ne naziru brza rešenja za sadašnje nevolje”, kaže Johnatan Posquite, analitičar LMC Automotiva u Oxfordu, Velika Britanija.

Ukupna prodaja automobila u Španiji će najvjerovatnije ove godine dostići 810.700, što je 51 posto manje nego 2007. godine, kada je tržištu isporučeno 1,61 milion automobila.

Situacija je takva da se na horizontu ne naziru brza rešenja za sadašnje nevolje.

Taj nivo neće biti dostignut u narednih desetak godina, smatra Posquite.

Zbog krize u eurozoni, evropsko tržište automobila palo je 13 posto u posljednje četiri godine.

Proizvođači kola u Španiji odgovorili su kresanjem proizvodnje.

Privremena otpuštanja radnika

Američki Ford će privremeno otpustiti 4.000 radnika na 39 dana u montažnom pogonu u Valensiji naredne godine.

Francuski Renault planira privremeno otpustiti oko 2.290 zaposlenih u fabrici u Valjadolidu na 29 dana u prvoj polovini 2012. godine.

I Opel posluje s gubicima [EPA]

Seat je uspio smanjiti operativni gubitak na 101 miliona eura u devet mjeseci ove godine, u odnosu na 218 miliona eura u istom periodu 2010. godine.

Prihod kompanije povećan je 6 posto, na 3,96 milijardi eura.

Tržište je teško pogođeno i očigledno je da se došlo do dna, što znači da bi trebalo očekivati oporavak u drugoj polovini naredne godine, smatraju pojedini analitičari.

Oni naglašavaju da mora doći do reforme tržišta kako bi se obezbijedili uslovi za poslovanje kompanija kao što su VW, Renault, Ford, kao i General Motorsova filijala Opel, koja posluje s gubicima u fabrici u Zaragozi.

Izvor: Agencije