Teški uvjeti u studentskom domu u Skoplju

U najvećem studentskom domu u Makedoniji su loši uvjeti. Zgrade nisu renovirane od kada su izgrađene, prije više od četiri desetljeća.

Vlada je ove godine počela obnovu, ali studenti su nestrpljivi. Ipak, njihove reakcije su podijeljene jer se boje da će, ako budu glasni, izgubiti i taj smještaj.

Već godinama generacije studenata žive u vanrednim uvjetima u domu “Goce Delčev”. Zidovi u jednoj od zgrada su oštećeni jer kroz njih curi voda iz napuklih cijevi.

Za ležaj i hranu mjesečno izdvajaju 55 eura. Velik dio njih ne želi govoriti o uvjetima – za koje kažu da su ispod svakog dostojanstva – zato što strahuju da će izgubiti i ovakav smeštaj.

Nema tople vode

“Ne može se izdržati vlaga. To uzrokuje širenje bakterija i raznih bolesti. Na nekim zidovima rastu i pečurke pa ih sve vreme odstranjujemo da se po sobama ne bi se širio smrad”, kaže jedan student.

U kupaonicama studenti održavaju higijenu. Kažu da vrlo često nema tople vode.

“Kad odem da se istuširam, skačem pod tušem kako bih se navikla na hladnu vodu. I pokušavam da pevam i mislim o tome kako loše pevam, kako bih zaboravila na hladnoću”, kaže studentica Sandra Gjorgieva.

Zbog starih prozora, u sobama je zimi hladno, a korištenje grijalica je zabranjeno. U četiri zgrade, koje imaju po 14 katova, radi samo po jedan lift.

I najčešće ih ne koriste, zato što se ponekad zaglave. “Daju nam hladnu hranu, toplu veomo rijetko, osim graha koji jedemo zato što je to najbolje jelo”, kaže jedan od studenata.

Arhitekt Georgi Konstantinovski, koji je projektirao dom prije 42 godine, kaže kako su tada osigurali sve da bi studenti mogli živjeti i studirati u pristojnim uvjetima.

“Kako se dom raspada, to mene strašno boli. Pošto sam ja autor, ja ne želim svoj objekat da gledam u takvom stanju. Ja želim da ga gledam u onom stanju u kakvom sam ga ostavio, u kojem sam ga projektovao”, kaže Konstantinovski.

Vlasti su počele obnovu samo jedne zgrade.

Studenti traže obnovu cijelog doma

“Primera radi, rekonstrukcija jedne od četiri zgrade u domu koštala je 1,3 miliona evra. A gradnja fontane u centru Skoplja, podignute pre tri godine, sedam puta više – 9,5 miliona evra. Studenti traže od vlasti da promene prioritete u budžetu ka poboljšanju uslova za studiranje”, izvještava reporterka Al Jazeere Milka Smilevska.

Makedonski ministar obrazovanja Abdilaqim Ademi najavljuje da će se četvrtina studenata, njih blizu tri stotine, prije početka zime preseliti u obnovljenu zgradu.

“Do kraja novembra obezbijedićemo i novi namještaj u zgradi B. I studenti iz drugih zgrada će se moći preseliti u obnovljene sobe”, tvrdi Ademi.

Međutim, ostaju još tri zgrade u kojima živi gotovo 900 studenata. I pitaju se kad će oni doći na red.

Dio njih okupio se ispred platoa doma. Kažu da neće čekati nova predizborna obećanja političara, već traže obnovu doma u cijelosti -odmah.

Izvor: Al Jazeera