Tesla kupuje SolarCity za 2,6 milijardi dolara

Elon Musk je predsjednik i najveći akcionar Tesla Motorsa i SolarCityja (Reuters)

Kompanija Tesla Motors će potrošiti gotovo 2,6 milijardi dolara za kupovinu cjelokupnog kapitala kompanije SolarCity, koja se bavi proizvodnjom solarnih panela.

Dok proizvođač električnih automobila Tesla navodi da će nakon ove transakcije nastati maloprodajni centar u kom se može nabaviti sve za čistiju energiju, neki dovode u pitanje motive koji se kriju iza ovog ugovora, prenosi agencija AP.

Elon Musk je, kako navodi američka agencija, predsjednik i najveći akcionar obje kompanije, a SolarCity vodi njegov rođak, Lyndon Rive.

Akcija SolarCityja skliznula je u ponedjeljak ujutro naniže za više od šest posto u trgovanju prije zvaničnog početka rada berze, dok je akcija Tesle blago ojačala.

Prema sporazumu o preuzimanju objavljenom danas, akcionari SolarCityja će dobiti 0,110 običnih akcija Tesle po dionici SolarCityja, što daje vrijednost po akciji te kompanije od 25,37 dolara.

Tesla je ranije saopćio da će ponuditi 23,56 do 25,30 dolara po dionici SolarCityja, prenosi Tanjug.

Musk njeguje imidž nekonvencionalne osobe od kada je stekao početno bogatstvo kao suosnivač PayPala, kompanije za online plaćanja, koja je kupila eBay platformu za elektronsko trgovanje za 1,5 milijardi dolara 2002. godine.

Vizionarski planovi

Poklonici mu aplaudiraju i nazivaju ga vizionarom koji trese tržište autoindustrije sa iznjedrenim Tesla električnim vozilima i planovima za slanje ljudi na Mars raketama SpaceX.

Kritičari mu se podsmijevaju kao nepredvidivom čudaku.

Musk posjeduje 26-procentni udio u Tesli, čije je sjedište u Palo Altu u Kaliforniji, kao i 22,5 posto udjela u SolarCityju. Njegov motiv da ujedini Teslu sa kalifornijskom solarnom firmom iz San Matea, prije svega se vrti oko sistema baterija za prikupljanje sunčeve energije za stambene nekretnine i preduzeća.

Novi sporazum može privući veću pažnju na finansijske pozicije obje kompanije. Tesla Motors je izgubio 1,2 milijarde dolara samo u posljednje dvije godine, dok je SolarCity pretrpio gubitke veće od 1,1 milijardi dolara u istom periodu.

Analitičari predviđaju u anketi kompanije FactSet da će Tesla ove godine imati gubitak od 416 miliona dolara, a za SolarCity prognoziraju minus od 851 milion dolara, prenosi AP.

U Tesli procjenjuju da će im preuzimanje SolarCityja u prvoj godini od okončanja preuzimanja donijeti uštedu troškova od 150 miliona dolara.

Izvor: Agencije