‘Tesla’ suočen s novom tužbom za obmanjujuće oglašavanje

U Norveškoj je dosad prodan 1.201 model S P85D (EPA)

Gotovo 80 vlasnika električnih automobila Tesla u Norveškoj tužilo je američkog proizvođača za obmanjujuće oglašavanje, tvrdeći da njihove performanse nisu u skladu s navodima u oglasima, objavio je norveški dnevnik Dagens Naeringsliv (DN).

Vlasnici se žale da je stvarna snaga limuzine Tesla S P85D 469 konjskih snaga, a ne 700, kako navodi proizvođač.

Traže istu odštetu kakvu je dobila grupa od 133 vlasnika Tesle u Norveškoj, koji su tužili kompaniju i nagodili se u decembru 2016. godine. 

Američki proizvođač je tada pristao da isplati odštetu za svih 133 vlasnika automobila, u iznosu od 65.000 kruna (7.260 eura), uz alternativnu mogućnost isporuke nove opreme, podsjeća DN.

“U pitanju je isti slučaj kakav je prošli put okončan nagodbom”, rekao je advokat podnosilaca tužbe Christoffer Falkeid.

“Predmet tužbe jesu snaga automobila i greške u marketingu i prodajnom procesu, ali ne želim govoriti o iznosima”, dodao je. 

Bez komentara Tesle

Ni u Tesli nisu željeli komentarisati slučaj na upit AFP-a. Građansku tužbu razmotrit će sud u Oslu u aprilu ako se stranke prethodno ne nagode.

Prema pisanju norveških medija, Teslu je prošle jeseni tužila i grupa od 38 vlasnika motocikala.

Norveška je prva u svijetu po tržišnom udjelu električnih automobila i spada među Teslina najveća svjetska tržišta.

U Norveškoj je dosad prodan 1.201 model S P85D, a samo prošle godine ostvaren je ukupan plasman 8.465 Teslinih automobila.

Izvor: Agencije