Testiranje prve bh. privatne termoelektrane

Prva privatna termoelektrana u Bosni i Hercegovini, u Stanarima kod Doboja, prije nekoliko sedmica počela je s testnom fazom.

Užurbano jutro u Stanarima. Kamioni natovareni lignitom iz rudnika nastavljaju put dalje ka drugim termoelektranama u Bosni i Hercegovini. Najveći dio transportira se za potrebe novosagrađene termoelektrane. Mnogi smatraju da je kompanija EFT pokretanjem rudnika i zapošljavanjem više od 600 radnika u proteklih deset godina oživjela ovu općinu.

“Dobro je da su je napravili, zaposlit će se narod”, rekao je Nedjeljko Bobić iz sela Osrednje.

Ipak, Mlađan Ilić, koji živi u blizini rudnika, ima drugačije mišljenje: “Oni plate radnike koje moraju, ulaze u posjede, oni drže monopol.”

EFT je nakon kupovine rudnika od vlasti bh. entiteta Republika Srpska dobio pravo na gradnju i eksploataciju termoelektrane u narednih 30 plus 15 godina. Procjenjuju da je toliko vremena potrebno za eksploataciju preostalog uglja u Stanarima. Projekt je finansirala Kineska razvojna banka, a ukupna vrijednost investicije je 560 miliona eura. Lokalnoj zajednici EFT je dužan uplaćivati manje od četiri posto po osnovi dobiti od uglja i prodane električne energije.

U skladu s ekološkim standardima

“Menadžment termoelektrane, koju je izgradila kineska kompanija Dongfang Electric Corporation, ponosno predstavlja kinesku tehnologiju gradnje ovog objekta. Tvrde da je sve u skladu s ekološkim standardima Evropske unije i da nema razloga za strah”, javlja reporter Al Jazeere Dragan Stanimirović.

Vuk Hamović je osnivač i vlasnik EFT-a, kompanije čija je primarna djelatnost trgovina strujom. U tom biznisu je vodeća kompanija u regiji.

“Možete li vi ovim ljudima garantovati da njihova životna sredina i zdravlje neće biti ugroženi?”, upitao je Hamović.

Ekolozi iz Banje Luke, udaljene 70 kilometara od Stanara, upozoravaju na moguće štetne utjecaje termoelektrane na zdravlje ljudi i okolinu. EFT najavljuje zvaničan početak rada termoelektrane početkom juna. Prema ugovoru, nisu dužni prodavati proizvedenu električnu energiju na domaćem tržištu.

Izvor: Al Jazeera