Tetovo: Haradinaju oduzeta počasna titula

Makedonski Inspektorat poništio odluku o proglašenju bivšeg komandanta OVK-a počasnim građaninom Tetova.

Kosovo, Makedonija, Tetovo, Ramush Haradinaj
Odluka je donesena bez saglasnosti makedonskih vijećnika u Općini Tetovo [Al Jazeera]

Inspektorat za lokalnu samoupravu poništio je u četvrtak odluku Vijeća općine Tetovo kojom je predsjednik Alijanse za budućnost Kosova i nekadašnji komandant Oslobodilačke vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj proglašen počasnim građaninom ovog grada.

Direktor Inspektorata Vančo Šehtanski izjavio je za makedonske medije da je odluku potpisao i da će ona biti objavljena u zakonskom roku.

Makedonski članovi Vijeća općine Tetovo podnijeli su predstavku Inspektoratu zbog kršenja dva člana zakona, jer je ova odluka donesena bez njihove saglasnosti i zbog toga što o njoj nije raspravljalo općinsko vijeće za međunacionalne odnose.

Haradinaju je titula počasnog građanina Tetova dodijeljena na svečanosti u Tetovu održanoj 4. februara, sedam dana po donošenju odluke.

Odluku su tada donijeli aklamacijom bez glasanja samo albanski vijećnici, pošto su makedonski članovi Vijeća napustili sjednicu.

Izvor: Agencije

Teme: 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.