Texas: Tužba protiv Obamine administracije

Abbott tvrdi da je Obamina izvršna odluka o imigrantima bila nelegitimna (AP)

Texas predvodi koaliciju 17 saveznih država Sjedinjenih Američkih Država, koje su podnijele tužbu protiv administracije predsjednika Baracka Obame, zbog odluke da upotrijebi izvršna ovlaštenja na ublažavanju prijetnje od deportacije gotovo 4,7 miliona imigranata bez dokumenata, saopćio je državni tužilac Texasa Greg Abbott.

U tužbi koja je podnijeta u Saveznom sudu u južnom okrugu Texasa, stoji da je izvršna odluka bila nelegitimna i da se njom od federalnih službi traži da “dodijele velike privilegije pojedincima čije ponašanje je u suprotnosti sa proritetima Kongresa”, rekao je Abbott, republikanac i izabrani guverner Texasa, a prenio Reuters.

Zaštita od deportacije

Obama je u novembru objavio plan reforme imigracione politike, kojim je gotovo pet miliona imigranata bez dokumenta zaštićeno od deportacije iz SAD-a, čime se direktno suprotstavio republikancima, koji su upozoravali predsjednika da ne preduzima jednostrane akcije.

Predsjednik SAD-a je prethodno poručio liderima Kongresa da je odlučan da koristi svoja izvršna ovlaštenja u ublažavanju restrikcija za imigrante bez dokumenata, s obzirom da su republikanci u Predstavničkom domu odbili da podrže Zakon o imigraciji, koji je Senat sa demokratama u većini usvojio prošle godine.

Kada novi Kongres bude zasjedao u januaru, republikanci će imati većinu u oba doma, poslije pobjede na međuizborima održanim 4. novembra.

Izvor: Agencije