Težak put kroz tržište rada

Nina Miloš ima 24 godine. Diplomirani je komunikolog, sa masterom završenim u Lonodonu.

Ona upravo sada krči svoj put kroz tržište rada. Svoje planove za budućnost i želje za karijeru ispričala je našem Nebojši Grabežu.

Upravo u Engleskoj, gdje je bezuspješno pokušavala steći radnu dozvolu, dobila je ponudu za prvi posao. Kao što nekada bilo uobičajeno – putem oglasa.

“Oni su me pitali šta sam radila do sada, koje je moje iskustvo? Pitali su me za neke određene stavke i rekli – javićemo ti da li si primljena ili ne, u roku od dva dana. Kasnije su mi javili da me posao čeka. To je meni bilo OK. Ja sam došla i tako sam krenula”, kaže Nina.

Česta putovanja

Nina je rođena u Šibeniku, živjela je u Kruševcu, a fakultet završila u Beogradu.

I dalje je često na putu. Posao u kompaniji koja se bavi izradom i plasmanom aplikacija za mobilne telefone često je vodi do centrale u Subotici.

“Posao nije klasičan. Vrlo je interaktivan. Moram da budem u kontaktu sa dosta ljudi da bih bila produktivna na neki način”, kaže Nina.

Ona je zadovoljna poslom koji radi, ali ipak, njena očekivanja su mnogo veća.

“Kada kažem da sam zadovoljna, to ne znači da bih ovde volela da ovde ostanem i da se tu stacioniram i stanem, već da napredujem možda u budućnosti.”

Više od polovine mladih u Srbiji nema posao. Na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje,  mlađih od 30 godina ima 206 hiljada.

Beograd je za sada dobro rešenje, međutim, Nina kao i veliki broj mladih u Srbiji, ne krije želju da godine pred sobom provede u nekoj uređenijoj zemlji zapada.

Izvor: Al Jazeera