Težak život djece Filipinki i stranaca

Hiljade filipinske djece imaju roditelje različitih rasa. Mnoga od njih odrasla su bez oca. Većina su američkog ili korejskog porijekla i uglavnom odrastaju na ulici, bez ikakve pomoći države.

Joey Formaran otkrio je svoj identitet zahvaljujući muzici. Poznat je kao Black Jack i kaže da, prije uspješne karijere u show businessu, nije imao nimalo lagan život.

Siroče, dijete američkog vojnika i Filipinke, većinu djetinjstva proveo je sam, na ulicama Manile.

Joey je samo jedno od hiljada američko-filipinske djece koja su odrasla bez oca.

Većinom je riječ o pripadnicima američke vojske stacioniranim na Filipinima do 1992. godine.

„Nisam imao identitet. Gotovo sam poludio. Bilo mi je teško. Osjećao sam se kao robot zbog okolnosti u kojima sam odrastao”, kaže ovaj pjevač i komičar.

Nije izgubio nadu da će jednog dana upoznati oca.

Nova generacija bez očeva

„Sada postoji i nova generacija djece Filipinki i stranaca. I njima je teško odrastati bez oca”, javlja iz Manile Jamela Alindogan.

Na Filipinima trenutno živi blizu 10.000 korejsko-filipinske djece. U jednom sirotištu dom su pronašla mnoga djeca koju su očevi, Južnokorejci, napustili.

Većinu su ovdje dovele majke, Filipinke, koje nisu imale izbora, jer su previše siromašne da bi im pružile čak i najnužnije.

Djeci se u centru ne pruža samo osnovno obrazovanje, nego i lekcije iz korejskog jezika i kulture.

Ove djece je sve više, jer veliki broj Južnokorejaca posljednjih godina dolazi na Filipine. Samo prošle godine, najmanje 300.000 Južnokorejaca posjetilo je Filipine.

„Tužno je slušati djecu koja čeznu za očevom ljubavlju. Ako ih korejsko društvo ne prihvati, kako će ta djeca izgraditi svoj pravi identitet?”, kaže Normi Son iz Udruženja korejsko-filipinske djece.

Dok se borba za njihovo prihvatanje u društvu nastavlja, djeca uče pjesme o dostojanstvu i ljubavi, nadajući se da će njihovi glasovi jednog dana biti dovoljno glasni da ih očevi, koji su ih napustili, čuju, javila je Alindogan.

Izvor: Al Jazeera