Težak život izbjeglica u Engleskoj

Deseci sirijskih izbjeglica koje je prihvatila Britanska vlada uskoro bi se trebali useliti u nove domove. Smjestit će ih na sjeveroistoku Engleske, u mjestu gdje su u nekoliko navrata ove godine rasisti napadali tražioce azila. Oni odobrenje vlasti za azil čekaju godinama.

Donedavno su tu parcelu koristili ovisnici o drogama. Sada je dodijeljena tražiocima azila. Ljudima poput Ibrahima koji sedam godina čeka odobrenje.

Zakon kaže da nema pravo na zaposlenje. Sedmično dobija blizu četrdeset eura pomoći. Kako ne bi sjedio besposlen, odlučio je uzgajati hranu za svoju porodicu.

Pomoć beskućnicima

Istovremeno, zajedno s drugim izbjeglicama kuha lokalnim beskućnicima.

„Nemaju šta da jedu. Dolaze ovdje svakog utorka, a mi im dajemo hranu i dijelimo s njima i ono što uzgojimo u našoj bašti“, rekao je Ibrahim Diallo, tražilac azila.

Na sjeveroistoku Engleske ugašena je industrija čelika, izgradnje brodova i uglja. Siromaštvo raste. Postala je to jedna od traženijih lokacija za smještaj izbjeglica.

Crvena boja na vratima oštećenih kuća svojevrsni je znak aparthejda protiv izbjeglica. Neke od kuća su i paljene. Ali, problem tražilaca azila ne predstavlja boja vrata. Češće je to boja kože.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera